Za mlade se gradi još 160 stanova

10.03.2017. 09:09 / Izvor: Oslobođenje
Za mlade se gradi još 160 stanova

Tokom mjeseca prikupljamo aplikacije i početkom narednog formiramo rang-listu koju dostavljamo investitoru, kaže Lukić.

Od pokretanja projekta izgradnje 700 stambenih jedinica u KS-u za mlade po povoljnijim uslovima, do sada je realizovan veliki dio. Od stanova koji su izgrađeni na Dobrinji V ostalo je još 37 slobodnih, a u toku je gradnja posljednjih 160 stanova po programu Vlade KS-a. Završetak radova očekuje se do kraja ove godine. Kako nam je potvrdio Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a, već je izgrađeno 50-ak stanova za koje je u toku izdavanje upotrebne dozvole.

ARANŽMANI

"Javni poziv je trajno otvoren. Tokom mjeseca prikupljamo aplikacije i početkom narednog formiramo rang-listu koju dostavljamo investitoru, te upućujemo aplikante koji su ostvarili pravo na sklapanje aranžmana. Uslovi za apliciranje su starosna dob od 18 do 50 godina, da aplikanti prvi put rješavaju stambeno pitanje, te da su državljani BiH sa boravkom u KS-u zadnje tri godine", kazao je Lukić te istakao da prilikom formiranja rang-liste postoji više kriterija uz čije ispunjenje aplikant može biti bolje ili lošije plasiran.

Naglasio je da rang-lista nije eliminatorna, već da je samo nešto što određuje redoslijed odabira aplikanata, s obzirom na to da svaki mjesec ima manje aplikanata nego što ima raspoloživih stanova.

Ministar Lukić dodaje kako povoljniji uslovi predstavljaju povoljniju cijenu kvadratnog metra, koja je niža od prosječne cijene stambenog prostora.

BANKE

"Drugi dio pogodnosti se odnosi na finansiranje, a podrazumijeva mogućnost svakog aplikanta da traži najpovoljniji način. Ono što smo ranije registrovali kao problem je apliciranje kandidata prema bankama, s obzirom na to da se radi o velikim investicijama, koje se najčešće rade putem kreditnih sredstava, kada te mlade osobe do 35 godina nisu mogle da ispune uslove koje banke od njih zahtijevaju. Sada je omogućeno da takve stvari rješavaju apliciranjem preko roditelja, porodice i prijatelja", izjavio je Lukić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije