Za projekte životne sredine izdvojeno više od 1,2 miliona KM

29.08.2015. 08:11 / Izvor: SRNA
Za projekte životne sredine izdvojeno više od 1,2 miliona KM

Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske prošle godine je sa više od 1,2 miliona KM učestvovao u finansiranju projekata iz ovih oblasti, čija je ukupna vrijednost bila tri miliona KM

Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske prošle godine je sa više od 1,2 miliona KM učestvovao u finansiranju projekata iz ovih oblasti, čija je ukupna vrijednost bila tri miliona KM, izjavio je Srni direktor Fonda Srđan Todorović.

On je istakao da je 15 projekata odobreno odlukama Vlade Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, na ovogodišnjem javnom pozivu izabrano je mnogo više projekata s obzirom da su sredstva koja su prikupljana proteklih godina dovoljna za finansiranje.

"U toku je potpisivanje ugovora o finansiranju sa potpisnicima koji su izabrani na javnom pozivu. Prihodi Fonda su se u posljednje dvije godine povećali za više nego dvostruko, što znači da je povećan dio sredstava koja se ulažu u projekte", pojasnio je Todorović.

Prema njegovim riječima, namjera je da se dođe do toga da sva sredstva koja se prikupe od zagađivača vrate u sistem, odnosno onima koji će raditi na smanjenju zagađenja.

"Fond je finansijska podrška, odnosno finansijski mehanizam za podršku aktivnostima koje će da doprinesu zaštiti žovotne sredine, povećanju energetske efikasnosti i razvoju obnovljivih izvora energije i tehnički i finansijski mehanizam korisnicima koji budu spremni da zajedno sa nama pripremaju projekte koji će aplicirati prema međunarodnim fondovima", istakao je Todorović.

On je naveo da je Fond zamišljen kao kanal za prihvatanje sredstava koja treba da dalaze iz nekih drugih fondova i neko ko će na terenu sprovoditi i pratiti aktivnosti sa aspekta namjenskog utroška sredstava.

Todorović je pohvalio saradnju sa Fondom za zaštitu životne sredine Federacije BiH /FBiH/, koja je rezultirala dobrim projektima, te najavio da je od ove godine namjera da se počne finansiranje zajedničkih projekata koji imaju pozitivne efekte i za Republiku Srpsku i FBiH.

"Uvjeren sam da ćemo u okviru ove saradnje narednih godina imati još više projekata i rezulatata", naglasio je Todorović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije