Za realizaciju projekta "Zeleni ekonomski razvoj" izdvojeno 220.000 KM

14.11.2015. 09:00 / Izvor: Akta.ba
Za realizaciju projekta 'Zeleni ekonomski razvoj' izdvojeno 220.000 KM

Realizaciju projekta, u koji se Kanton Sarajevo uključuje ove godine, UNDP je započeo 2013. godine s generalnim ciljem omogućavanja povoljnog okruženja za investiranje u infrastrukturne projekte.

Sporazum o saradnji između Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) za realizaciju projekta pod nazivom "Zeleni ekonomski razvoj" potpisao je jučer resorni ministar Čedomir Lukić.

Saradnja se odnosi na aktivnost 'Institucionalizacija energetskog upravljanja i akcioni plan energetske efikasnosti u Kantonu Sarajevo'. Realizaciju projekta, u koji se Kanton Sarajevo uključuje ove godine, UNDP je započeo 2013. godine s generalnim ciljem omogućavanja povoljnog okruženja za investiranje u infrastrukturne projekte poboljšanja energetske efikasnosti, uz kreiranje ''zelenih radnih mjesta“.

"Sporazumom su definisane aktivnosti koje će se realizirati u narednih 12 mjeseci a to su, prije svega, izrada studije stanja energetske efikasnosti i potencijala za njeno povećanje, akcionog plana energetske efikasnosti za period 2016 - 2020. godina, kao i 15 detaljnih energetskih pregleda iz liste od ukupno 300 identifikovanih javnih objekata u Kantonu Sarajevo iz oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne politike, pravde i unutrašnjih poslova", naveo je ministar Lukić. 

Prema njegovim riječima, izradiće se i odluka o obaveznom praćenju i izvještavanju o potrošnji energije u svim javnim objektima Kantona Sarajevo, koja će se uputiti Vladi Kantona Sarajevo na donošenje, uz uvođenje "EMIS informacionog sistema za upravljanje energijom".

Za realizaciju aktivnosti iz  Sporazuma Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša  i UNDP će izdvojiti po 110.000 KM.

Ministar Lukić je rekao da ovo je prvi korak saradnje sa UNDP-om u ovoj oblasti.

"U narednom periodu ćemo razraditi dalje korake zajedničkog djelovanja. Ciljevi su, između ostalog, smanjenje potrošnje energije i racionalizacije troškova, smanjenje emisije zagađujućih materija u zrak prilikom proizvodnje toplotne energije za zagrijavanje objekata, te razvoj tehnologije i otvaranja 'zelenih radnih mjesta', kroz energetsku obnovu objekata", istakao je ministar Lukić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije