Za rekonstrukciju vodovodne mreže u općini Novo Sarajevo 749.999 KM

21.09.2016. 09:06 / Izvor: Akta.ba
Za rekonstrukciju vodovodne mreže u općini Novo Sarajevo 749.999 KM

Bit će saniran potisni cjevovod DN 500, za koji je planirano 600.000 KM.

Sporazum za rekonstrukciju oštećene i dotrajale vodovodne mreže na dionici od Veterinarskog fakulteta do Šentade u dužini od 700 metara te mreže u ulici Varaždinska na području općine Novo Sarajevo potpisali su danas ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo (KS) Senad Hasanspahić, načelnik ove općine Nedžad Koldžo i direktor KJKP „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) Nezir Hadžić.

"Za ovu namjenu u Budžetu KS za tekuću godinu Vlada KS je, preko resornog ministarstava, izdvojila 749.999 KM sa pozicije vodnih naknada", istakao je ministar Hasanspahić, nakon današnjeg potpisivanja. Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa lokalnim zajednicama u KS, ali i očekivanja da će ViK i ovoga puta poduzeti sve neophodne mjere kako bi se život stanovnika odvijao nesmetano, posebno tokom izvođenja radova uz centralnu saobraćajnicu u ulici Zmaja od Bosne.

"Na ovoj dionici bit će saniran potisni cjevovod DN 500, za koji je planirano 600.000 KM. Na ovom potezu, a prema našim analizama, dolazi do gubitka vode od 28 litara u sekundi. Rekonstrukcijom ovog dijela mreže pomenuti gubici vode će biti vraćeni u sistem vodosnabdijevanja, što je značajno za ostvarenje našeg cilja koji podrazumijeva smanjenje redukcija u distribuciji vode prema našim građanima", objasnio je direktor Hadžić. Najavio je provođenje obavezne zakonske tenderske procedure i početak radova na terenu za oko mjesec dana.

Kako je naveo načelnik Koldžo, rekonstrukcija vodovodne mreže na području Općine Novo Sarajevo, pored precizirane dionice, bit će vršena i u ulici Varaždinska u naselju Hrasno, gdje je ranije ustanovljena dotrajala vodovodna mreža, a time i veliki gubici pitke vode.

"Za sanaciju ovog dijela mreže bit će utrošeno oko 150.000 KM", kazao je načelnik Koldžo.

Dodao je kako Općina na čijem je čelu redovno izdvaja određena sredstva za ovu namjenu kako bi po hitnoj proceduri sanirala oštećene dijelove mreže. Istakao je zadovoljstvo, jer aktuelna Vlada KS konsultuje sve lokalne zajednice i zajedno s njima raspoređuje sredstva od vodnih naknada i tako ih koristi na najracionalniji način.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije