Za renoviranje šest hotela na Jahorini potrebno više od 100 miliona kM

18.07.2017. 09:20 / Izvor: SRNA
Za renoviranje šest hotela na Jahorini potrebno više od 100 miliona kM

Gradonačelnik je naglasio da je turizam centralna tema i jedna od najvažnijih privrednih grana ovog grada .

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo zaključeno je da je potrebno održati tematsku sjednicu o situaciji u privredi na području grada, te apelovati da Vlada Republike Srpske nađe investitore za šest hotela na Jahorini koji su u katastrofalnom stanju, a čijim bi renoviranjem bilo otvoreno najmanje 500 novih radnih mjesta.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je novinarima da bi u renoviranje hotela "Jahorina", "Bistrica", "Košuta", "Rajska dolina", "Mladost", "Šator" trebalo uložiti više od 100 miliona KM, da bi ti objekti bili kao prije rata.

Gradonačelnik je naglasio da je turizam centralna tema i jedna od najvažnijih privrednih grana ovog grada jer postoje kapaciteti, posebno Olimpijski centar "Jahorina".

Vuković je naveo da bi tematska sjednica bila održana sa predstavnicima resornog ministarstva, Privredne komore i Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, univerziteta, srednjih i osnovnih škola, u vezi sa obrazovanjem kadrova potrebnih privredi.

Istakao je da ga je gradska Skupština obavezala da u kontaktu sa resornim ministarstvom, Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, opštinom Pale i drugima bude nađen način za osnivanje ambulante porodične medicine na Jahorini zbog velikog broja turista u zimskom, a u skorije vrijeme i u ljetnom periodu.

Na današnjoj sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo šef Kluba odbornika SDS-a Nenad Samardžija rekao je da je privreda grada dosta zadužena, negdje oko 760 miliona KM, da su potraživanja ogromna, te da bi trebalo nalaziti povoljnije vidove kreditiranja i obezbijediti povoljnije izvore finansiranja za privredu i potencijale kojima raspolaže grad.

Samardžija je ukazao da nije dobar način korišćenja prirodnih resursa jer su tu zabilježeni veliki gubici, posebno Olimpijskog centra "Jahorina", koji nije u mogućnosti da vraća kredite.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije