Zašto je "Boska" i dalje misterija?

05.01.2017. 09:15 / Izvor: BN TV
Zašto je 'Boska' i dalje misterija?

Pronalazak ugovora o privatizaciji Robne kuće "Boska", koji je misteriozno nestao iz Ministarstva trgovine i turizma u martu 2015. godine, nije ni na vidiku

Za nekoliko mjeseci navršavaju se dvije godine od kako je Centar javne bezbjednosti Banjaluka podnio izvještaj protiv bivšeg savjetnika u Ministarstvu trgovine i turizma, zbog navodnog nestanka ugovora o prodaji banjalučke Robne kuće „Boska“.

Optužnice i dalje nema, pa se nameću pitanja - da li je ugovor namjerno sklonjen kako bi bio prikriven kriminal, a Jovičić optužen da bi pažnja bila skrenuta sa pravih krivaca?

Pronalazak ugovora o privatizaciji Robne kuće "Boska", koji je misteriozno nestao iz Ministarstva trgovine i turizma u martu 2015. godine, nije ni na vidiku. Kao glavnog krivca za nestanak ugovora, policija Republike Srpske je označila banjalučkog univerzitetskog profesora Jugoslava Jovičića.

Međutim, kako je BN televiziji potvrđeno u Okružnom tužilaštvu, policijski izvještaj se i dalje nalazi kod postupajućeg tužioca, a istraga stoji u mjestu.

"U pomenutom predmetu još nije donesena tužilačka odluka. Predmet se nalazi u radu kod postupajućeg tužioca Odjeljenja za privredni i organizovani kriminal i u fazi je istrage."

Zašto ni drugu godinu od podnošenja izvještaja nema ni optužnice ni obustavljanja istrage, pitanje je koje potvrđuje sumnje da je ugovor namjerno sklonjen, kako bi bili prikriveni dokazi o malverzacijama pri prodaji. To što i dalje nema rezultata istrage, odgovara Jugoslav Jovičić, potvrđuje da je kompletan izvještaj protiv njega podnesen kako bi se pažnja javnosti skrenula sa pravih krivaca za ovu aferu.

Jovičić je u Ministarstvu trgovine u turizma radio kao savjetnik od septembra 2012. do marta 2013, dok je sporni ugovor potpisan četiri godine ranije. Jovičić se pita zašto bi on uništavao ili falsifikovao ugovor koji nije ni potpisao, ni ugovarao, niti je učestvovao u njegovoj realizaciji.

Nakon što su saopštili da je ugovor nestao, u resornom Ministarstvu izbjegavaju da odgovore na pitanja novinara o okolnostima nestanka spornog ugovora. Aktuelni ministar trgovine koji je sporni ugovor u ime Vlade Republike Srpske potpisao, na sve načine izbjegava da odgovori na pitanje šta zna o navodnom nestanku ugovora.

Ugovor o prodaji 58% Boske beogradskom konzorcijumu "Zekstra – Delta" potpisan je 2008. godine. Većina obaveza iz ugovora nije ispunjena, a zbog neredovnog plaćanja obaveza, "Boska" je zaradila tužbu IRB-a zbog duga od 15 miliona maraka.

Mali akcionari "Boske" su više puta protestovali tvrdeći da ih je Vlada Republike Srpske prevarila. Sumnjiva privatizacija i nepoštovanje obaveza "Boske" prema Republici Srpskoj, nisu smetali članovima porodice predsjednika Srpske, koji su u ovoj robnoj kući nedavno otvorili luksuzni restoran.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije