Žičara će proraditi do kraja godine

12.09.2017. 08:49 / Izvor: Oslobođenje
Žičara će proraditi do kraja godine

Predviđeno je da u pogonu žičare budu 33 kabine, svaka sa po 10 mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat.

Gradska uprava Sarajeva je riješila problem oko izdavanja građevinske dozvole za izgradnju trebevićke žičare. Kako nam je kazao Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, obnova jednog od simbola Sarajeva je započela.

"Dobijena je i građevinska dozvola za polaznu i dolaznu stanicu, sve stubove, a riješeni su imovinskopravni odnosi. Potpisani su ugovori sa dobavljačima koji su već preuzeli potrebnu opremu, te sa izvođačima radova za montažu stubova, dolazne i polazne stanice. Rok izvođenja radova je 150 radnih dana, što znači da je preostalo još 140 dana do završetka. Sve ide predviđenim tokom, a dinamika radova je ubrzana. Ovih dana će početi montaža stubova", rekao je gradonačelnik Skaka.

Ukupna vrijednost projekta je 18 miliona KM, a ugovor vrijedan 13,3 miliona KM ranije je potpisan s predstavnicima italijanske firme Leitner, koja će biti stalni dobavljač opreme.

Predviđeno je da u pogonu žičare budu 33 kabine, svaka sa po 10 mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12, novom žičarom će se na Trebević stizati za sedam minuta i 15 sekundi. Gondole će, kada budu puštene u pogon, biti olimpijskih boja - zelena, crvena, plava, crna i žuta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije