Značajna ulaganja Vlade u opštine Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje

19.05.2017. 10:16 / Izvor: SRNA
Značajna ulaganja Vlade u opštine Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje

Najznačajnija ulaganja na području ovih opština iz Razvojnog programa i budžeta Republike su ulaganja u oblast poljoprivrede, prosvjete, zdravstva...

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministri finansija Zoran Tegeltija, zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, saobraćaja i veza Neđo Trninić, te poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić razgovaraće danas u Modriči sa načelnicima opština Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje o različitim vidovima saradnje republičkog i lokalnog nivoa vlasti.

Prema podacima Vlade Republike Srpske, u opštine Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje do sada je, po različitim osnovama iz republičkog budžeta i kroz Razvojni program Republike Srpske, uloženo oko 150 miliona KM, dok je kroz povoljne kreditne linije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u ove opštine plasirano više od 40 miliona KM.

Iz sredstava Ekonomsko-socijalne komonente Razvojnog programa Republike Srpske u opštine Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje je uloženo oko 27 miliona KM, od čega za razvojne projekte u Modriči oko 14 miliona KM, Derventa skoro osam miliona KM, te opštinama Brod i Vukosavlje 1,5 miliona KM, odnosno 3,6, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Najznačajnija ulaganja na području ovih opština iz Razvojnog programa i budžeta Republike su ulaganja u oblast poljoprivrede, prosvjete, zdravstva, te ulaganja u putnu i drugu infrastrukturu.

U oblast poljoprivrede, koja između ostalog obuhvata podsticaje za razvoj poljoprivrede i sela, te zaštitu od poplava u opštinu Modriča od 2007. godine do danas uloženo je više od 17 miliona KM, Derventu - 24,3 miliona KM, u opštinu Brod - 7,3 miliona KM, te opštinu Vukosavlje - 2,3 miliona KM.

Prema podacima Vlade Republike Srpske za pomoć stanovništvu ovih opština koje je stradalo u poplavama 2014. godine, iz sredstava Fonda solidarnosti izdvojeno je skoro osam miliona KM, od čega je više od pet miliona KM plasirano posredstvom elektronskih kartica/vaučera kao direktna pomoć oštećenim građanima, dok je ostatak sredstava doznačen ovim lokalnim zajednicama u vidu pomoći opštinskim budžetima, te za pomoć poplavljenim poljoprivrednim domaćinstvima.

Kada je riječ o budžetskoj podršci, ona nije izostala ni za podršku privredi u ovim opštinama, pa je tako kroz razne projekte, među kojima su podsticaji izvozno orijetisanim preduzećima, sufinansiranje preduzeća za proizvodnju tekstila, kože i obuće, te za subvencije za električnu energiju za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, izdvojeno skoro 12 miliona KM.

U Vladi Srpske Srni je rečeno da je kroz Program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od 2008. do danas u opštinama Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje, izgradnjom stanova i dodjelom nepovratnih novčanih sredstava zbrinuta 231 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, za šta je izdvojeno više od četiri miliona maraka.

Osim Programa stambenog zbrinjavanja, Vlada je nastojala pomoći i iskazati podršku ovim lokalnim zajednicama i kroz druge projekte, pa je tako kroz projekte socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, u pomenutim opštinama zbrinuto oko 1.530 radnika iz 11 preduzeća, za šta je utrošeno oko 3,2 miliona KM, dok je kroz pojekat zapošljavanja u ove opštine uloženo oko 5,4 miliona KM, čime je omogućeno da oko 1.730 lica nađe posao.

Od 2006. godine do danas posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalidnih lica u opštinama Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje zaposleno je njih oko 170.

Prema podacima Vlade Srpske, u oblast zdravstva, za unapređenje rada, adaptaciju i sanaciju zdravstvenih ustanova u ove četiri opštine, kao i za nabavku medicinske opreme, od 2006. godine do danas uloženo je oko četiri miliona KM.

Značajna sredstva uložena su i u oblast prosvjete, te je Vlada Srpske kroz različite projekte, među kojima su rekonstrukcija, izgradnja i opremanje školskih i drugih kulturnih objekata, kao i projekat uvođenja informacionih sistema u institucije obrazovanja, izdvojila više od pet miliona KM.

Od 2006. godine do danas kroz različite projekte za održivi povratak za ove četiri opštine izdvojeno je oko 17 miliona KM.

Prema podacima Vlade, za izgradnju nove, te rehabilitaciju i sanaciju postojeće putne infrastrukture na području opština Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje, kroz različite projekte iz Razvojnog programa i republičkog budžeta izdvojeno je više od 27 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije