Elektroprivreda BiH donirala Gradu Bihaću 700.000 KM za izgradnju mosta

07.07.2015. 07:48 / Izvor: Fena
Elektroprivreda BiH donirala Gradu Bihaću 700.000 KM za izgradnju mosta

Izgradnjom mosta u naselju Brekovica bit će omogućen normalan saobraćaj prema jednoj od najvećih mjesnih zajednica u Bihaću.

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević i direktor Javnog poduzeća (JP) Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica jučer su potpisali Program prijateljskog okruženja radi rekonstrukcije mosta u naselju Brekovica.

Riječ je o programu zahvaljujući kojem je gradska uprava dobila sredstva u iznosu od 700.000 KM od JP Elektroprivrede BiH za izgradnju novog mosta, čime će biti omogućen normalan saobraćaj prema jednoj od najvećih mjesnih zajednica u Bihaću.

"Pored toga, dobit ćemo još 530.000 maraka putem Federalne direkcije za ceste zahvaljujući kojima ćemo riješiti raskrsnicu kod mosta i na taj način zaokružiti projekat oko i na mostu Brekovica", kazao je Galijašević.

Dodao je da je za izradu projekta izgradnje raskrsnice iz gradskog budžeta izdvojeno 20.000 KM, dok je Direkcija osigurala 70.000 maraka, te da očekuje da će uskoro biti raspisan poziv za izbor izvođača i da će se krenuti u radove.

JP Elektroprivreda BiH pokrenulo je niz pripremnih i prethodnih aktivnosti na realizaciji nastavka rekonstrukcije Hidroelektrane (HE) Una Kostela, te je i izgradnja novog mosta, kojim se dolazi i do ovog objekta, dio njih.

"Nastavak rekonstrukcije, odnosno proširenja postojećeg kapaciteta HE Una Kostela bio bi značajan korak u rješavanju problema nedostatka izvora električne energije u Unsko-sanskom kantonu (USK), kao i problema u vezi oscilacija napona i tokova energije u elektroenergetskom sistemu", kazao je direktor Grabovica.

Za rekonstrukciju HE Una Kostela osigurano je 27 miliona KM, istaknuto je na današnjem potpisivanju, kojem su prisustvovali i federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić, te premijer USK-a Izudin Saračević.

Dedić je kazao da je kao federalni ministar radio aktivno na ovom projektu, koji je pozitivan primjer u kojem tri nivoa vlasti, Elektroprivreda, Federalna direkcija za ceste i Grad Bihać, zajednički djeluju, a sve za dobrobit građana.

"Treba udruživati sredstva kako bi postigli veće efekte i kako bi građani imali što veću korist od takvih projekata", istakao je ministar Dedić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije