Neizvjesna gradnja pogona u Ramićima

27.04.2015. 13:03 / Izvor: Glas Srpske
Neizvjesna gradnja pogona u Ramićima

Početak izgradnje proizvodnih pogona u novoosnovanoj Poslovnoj zoni Ramići je neizvjestan, jer kupci parcela još nisu podnijeli zahtjeve za građevinske dozvole.

Početak izgradnje proizvodnih pogona u novoosnovanoj Poslovnoj zoni Ramići je neizvjestan, jer kupci parcela još nisu podnijeli zahtjeve za građevinske dozvole.

Potvrdili su to u Gradskoj upravi i objasnili da do aprila ove godine niti jedan kupac parcela nije podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole Odjeljenju za prostorno uređenje.

Grad je lani prodao četiri parcele ukupne površine 27.634 metra kvadratna u okviru bivšeg Tehnološkog biznis parka (TBP), sadašnje Poslovne zone, s ciljem izgradnje proizvodno-skladišnih objekata.

Ukupna vrijednost prodatih parcela firmama “Tri Best”, “Sim impeks”, “Sepl” iz Banjaluke i “Messer BH Gas” iz Sarajeva iznosila je 567.280 KM.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je nedavno izjavio da su potpisana akta kojima se na prodaju nudi još osam parcela, te da za njihovu kupovinu postoji interesovanje.

Iz Gradske uprave poručuju da je u toku ove godine za kupovinu parcela u Poslovnoj zoni interesovanje iskazalo ukupno deset preduzeća, jedno strano i devet domaćih.

"Poštujući politiku privatnosti preduzeća koja su iskazala interesovanje za širenje svoje djelatnosti u Poslovnoj zoni u Ramićima, ne možemo iznositi nazive preduzeća", rekli su u Gradskoj upravi, ali su dodali da se tri firme bave trgovinom na veliko i malo, a sedam je proizvodnih preduzeća.

U bivšem TBP-u, sadašnjoj Poslovnoj zoni, lani je bilo zaključeno pet ugovora o zakupu poslovnih prostora i to sa firmama “Mehaničke konstrukcije” iz Kotor Varoša, “Rolofleks”, “Italijana”, “MK Majkić” i “21. maj” iz Banjaluke. Firma “Mehaničke konstrukcije” nije produžila zakup poslije isteka ugovora, već je napustila poslovni prostor.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Draško Ilić je rekao da Poslovna zona Ramići još nema pravna akta koji definišu njen status.

"Očekujemo da ih gradonačelnik uskoro pripremi i ponudi Skupštini grada na razmatranje. Siguran sam da će ova poslovna zona u narednom periodu zaživjeti, ali za to je potrebno vrijeme", dodao je Ilić.

Odbornik NDP-a Mirna Savić-Banjac je rekla da su dosadašnji rezultati pokazali da je projekat od početka pogrešno osmišljen.

"Grad je uložio mnogo novca i prošlo je dosta vremena, ali ne vide se efekti. Pretvaranje u Poslovnu zonu je samo pokušaj da se spasi što se spasiti može. Svi pokazatelji govore da projekat i dalje ne ide u pravom smjeru i da nema prave ideje kako da se oživi privreda", rekla je Savić-Banjac.

Osnivanje

Odluka o osnivanju Poslovne zone Ramići na prostoru Tehnološkog biznis parka usvojena je početkom aprila na sjednici Skupštine grada. Poslovnom zonom upravljaće Odsjek za lokalni ekonomski razvoj, a u rekonstrukciju bi trebalo biti uloženo 1,8 miliona KM kreditnih sredstava koja su ranije bila namijenjena za razvoj Tehnološkog biznis parka.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije