Opština Brod planira izgradnju obilaznice vrijedne 3,7 KM

07.07.2015. 11:27 / Izvor: Akta.ba
Opština Brod planira izgradnju obilaznice vrijedne 3,7 KM

Zahtjev za sufinansiranje projeta izgradnje obilaznice oko Broda, je upućen i prema Ministarstvu komunikacija i transporta BiH , s obzirom da se radi o saobraćajnici koja vodi ka graničnom prelazu Brod i čijom izgradnjom bi se smanjile i gužve na graničnom prelazu.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske  i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić predsjedavala je jučer radnim sastankom u kojem su učestvovali  načelnik opštine Brod Ilija Jovičić, načelnik opštine Derventa  Milorad Simić, načelnik opštine Modriča Mladen Krekić i predsjednik Skupštine opštine Šamac Predrag Marinković.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija  Zoran Tegeltija, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  Stevo Mirjanić, ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić i ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

Osim tema koje se odnose na redovne aktivnosti lokalnih zajednica, gdje je istaknuta dobra saradnja sa Vladom Republike Srpske, posebna pažnja posvećena je na sanaciji i izgradnji vodoprivrednih objekata. S obzirom da se radi o opštinama koje su pogođene prošlogodišnjim katastrofalnim poplama,  ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić je rekao da je nakon gotovo dvadesetogodišnjeg zanemarivanja hidromeliracionih objekata,  u proteklih godinu dana dosta urađeno, istakavši da se od 135 mjera koje je Upravni odbor Fonda solidarnosti Republike Srpske izdvojio s ciljem sanacije i prevencije poplava radovi izvode na oko 100.  S obzirom da je od navedenih opština prošlogodišnjim poplavama najviše pogođena opština Šamac, ministar Mirjanić je rekao da su u toku radovi na sanaciji 4 kanala na području ove opštine, a radi se preprojektovanju objekata zaštite ruševne obale.  Ministar Mirjanić je rekao da je za vodoprivredne objekte u opštini Šamac iz Fonda solidarnosti Republike Srpske izdvojeno 970.000KM, od čega je 470.000 KM realizovano, a još 500.000 KM je odobreno i u toku je izbor izvođača radova. Prema riječima ministra Steve Mirjanića, u opštini Modriča za ove namjene iz Fonda solidarnosti izdvojeno je ukupno 637.000 KM, a u toku je i realizacija projekata koji se finansiraju iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke. Ministar Mirjanić je naglasio da se planirani projekti uređenja korita rijeke Bosne (opština Modriča) i korita rijeke Ukrine (opština Derventa) moraju radi fazno, u dužem vremenskom periodu.

Na sastanku je konstatovano i da se zajedničkim angažovanjem Vlade Republike Srpske, lokalnih zajednica i inspekcijskih organa što hitnije mora rješavati pitanje nelegalne eksploatacije šljunka iz rječnih korita, s obzirom da takav način korišćenja mineralnih sirovina dovodi do ozbiljnih posljedica.

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić je obavijestio sve učesnike sastanka da je opština Brod podnijela zahtjev za sufinansiranje izgradnje obilaznice oko Broda te da je opština finansirala izradu projektne dokumentacije i reviziju iste. Vrijednost projekta je 3.703.027,55 KM. Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić je naglasio da je pitanje izgradnje obilaznice od vitalnog značaja za ovu opštinu jer rješava problem carinske ispostave u ovoj opštini, koja se nalazi na lokaciji koja je neprimjerena zbog postojanja dvije škole u neposrednoj blizini i puta koji je potpuno neprilagođen za takvu vrstu  djelatnosti.

Ministar Trninić je rekao da je zahtjev za sufinansiranje projeta izgradnje obilaznice oko Broda, koji uključuje i izgradnju dva kružna toka, upućen i prema Ministarstvu komunikacija i transporta BiH , s obzirom da se radi o saobraćajnici koja vodi ka graničnom prelazu Brod i čijom izgradnjom bi se smanjile i gužve na graničnom prelazu, a bezbjednost i nesmetanost odvijanja saobraćaja u samom gradu povećala. ​

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije