Planirano pokretanje pogona bivše energane: Investicija od 50 miliona eura

27.07.2015. 08:28 / Izvor: Akta.ba
Planirano pokretanje pogona bivše energane: Investicija od 50 miliona eura

Češka kompanija Energo Prag zajedno sa opštinom Foča namjerava da aktivira pogon bivše energane u Industrijskoj zoni Brod i u ovaj projekat uloži 50 miliona evra. Revitalizacijom pogona energane Foča bi trajno riješila problem toplifikacije grada.

Češka kompanija Energo Prag zajedno sa opštinom Foča namjerava da aktivira pogon bivše energane u Industrijskoj zoni Brod i u ovaj projekat uloži 50 miliona eura. Revitalizacijom pogona energane Foča bi trajno riješila problem toplifikacije grada.

Još prije godinu dana predstavnici čeških kompanija pokazali su interesovanje za izgradnju kogenerativnog postrojenja toplane-termoelektrane revitalizacijom objekta „Nova energana“ u Foči, koji je Vlada Republike Srpske kupila u stečajnom postupku i prenijela u vlasništvo opštine. Sa predstavnicima aktuelne vlasti na jučerašnjem sastanku dogovorili su da svoju ideju i realizuju.

"Mi ćemo formirati ovo zajedničko preduzeće u Foči, a već u narednom periodu krenuće se sa radovima koji će, kako nam je rečeno, koštati 50 miliona evra. To je velika investicija kojom mi rješavamo toplifikaciju grada. Time bismo obezbijedili toplanu koja je neophodna za pogone u Industrijskoj zoni Brod, a obezbijedili bi i dio električne enrgije koja bi se plasirala u sistem Elektroprivrede RS", rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Novo zajedničko preduzeće čeških investitora i opštine Foča biće formirano u roku od mjesec dana, a od naredne godine krenulo bi se sa realizacijom projekta. Osim što novim pogonom rješava pitanje budućnosti, toplifikaciju grada, opština Foča u ovom projektu neće morati da dodatno da investira.

"Što se tiče kapitala mi unosimo samo ono što imamo, nećemo unositi nova sredstva, odnos će biti za početak 90:10 odsto, sva ulaganja su od čeških kompanija, a mi unosimo ono što već imamo, dakle postojeći objekat. Za nekoliko mjeseci imenovaćemo direktora preduzeća i riješiti sve administrativne tehničke fomralnosti i početkom naredne godine krenuli bismo sa ovom investicijom", dodao je Mašić

Buduća toplana koristila bi isključivo domaće resurse, ugalj iz rudnika Miljevina i drvni otpad. Predstavnik češke kompanije Energo Prag Jaromir Zrniček kaže da revitalizacija objekta energane ovom kraju donosi višestruku korist.

"Prije sve gradu Foči , jer će omogućiti grijanje, zatim tehnološka iskorišćavanja, proizvodnju struje. Osim tih funkcija bili bi efikasno iskorišćeni domaći resursi , drvo, ugalj, sa ciljem postizanja što većeg efekta", rekao je Zrniček.

Ukoliko projekat za koji je iskazan interes bude ocijenjen kao izvodljiv i ekonomski isplativ posebnim ugovorima će se bliže urediti pitanja od zajedničkog interesa, zavisno od izabranog oblika saradnje

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije