Počela restauracija starog grada Sokolac

16.06.2015. 09:43 / Izvor: eKapija.ba
Počela restauracija starog grada Sokolac
OTVORI GALERIJU

RA USK-a ovaj prekogranični projekt implementira zajedno s osamnaest partnera iz osam zemalja jadranske regije.

U sklopu projekta "Održivo upravljanje turizmom jadranske baštine – HERA" kojeg financira Europska unija, a sufinanciraju Vlada Unsko-sanskoga kantona i Grad Bihać, predstavnici Razvojne agencije i Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa USK-a, Vlade i gradske uprave Bihaća, s izvođačem radova, obišli su danas početak radova na restauracije zidina srednjovjekovne tvrđave Sokolac. Jedan od najljepših starih gradova u Unsko-sanskom kantonu uskoro će osvanuti u novom ruhu i biti nova turistička destinacija u ponudi grada Bihaća.

Obilazeći radove Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća i Izudin Saračević, premijer USK-a, izrazili su zadovoljstvo početkom restauracije starog grada Sokolac, koji će nakon starog grada Ostrovića iznad Kulen Vakufa, biti nova turistička destinacija Bišćanima i svim gostima.

"Ovo je izuzetno dobar projekt koji je vrijedan 700.000 KM i zahvalio bi Razvojnoj agenciji USK-a na angažmanu oko ovog projekta kojeg grad Bihać podržava sa 80.000 KM. Ovaj lokalitet i ovaj pogled na grad Bihać sa kule jedinstvena je turistička ponuda i zbog toga ovakvi projekti imaju prioritet. Mi smo rješavali putnu infrastrukturu u MZ Sokolac i put prema Dobrenici kako bi ovaj kraj stavili u turističku ponudu našeg grada i uz obnovu starog grada idemo korak naprijed u novoj turističkoj ponudi Bihaća", kazao je Galijašević.

RA USK-a ovaj prekogranični projekt implementira zajedno s osamnaest partnera iz osam zemalja jadranske regije. Eldin Begić, v.d. direktora Razvojne agencije USK-a kaže kako će u okviru projekta Hera biti restaurirane zidine.

Na Stari grad bit će dovedene struja u voda kako bi se mogao izgraditi i ugostiteljski objekt, kako bi se izgradila neophodna turistička infrastruktura. Radnici sarajevskoga poduzeća Neimar prije početka samih restauratorskih radova na zidinama srednjovjekovne tvrđave Sokolac, sanirali su pristupnu makadamsku cestu koja vodi do nje, objavljeno je na web stranici Općine Bihać.

Foto. RAUSK

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije