Za četiri projekta međuopćinske saradnje osigurano 600.000 KM

03.04.2015. 09:06 / Izvor: eKapija.ba
Za četiri projekta međuopćinske saradnje osigurano 600.000 KM

Četiri projektne inicijative međuopćinske saradnje u Bosni i Hercegovini izabrane su za finansiranje u okviru Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP).

Četiri projektne inicijative međuopćinske saradnje u Bosni i Hercegovini izabrane su za finansiranje u okviru Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP). ILDP je zajednička inicijativa Vlade Švicarske i UNDP-a koja se realizira u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnim ministarstvom pravde, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS-a i oba saveza opština/općina i gradova.

Projekt radi na jačanju sistema strateškog planiranja na lokalnom nivou u BiH, doprinoseći realizaciji lokalnih razvojnih strategija i unapređenju kvaliteta života građana.

Projektni prijedlozi, ukupno vrijedni 598.221,59 KM, izabrani su putem javnog poziva koji je trajao od 24. decembra 2014. do 16. februara 2015., a na koji je pristiglo 14 aplikacija.

Prvorangirani projekti koji su odobreni za finansiranje su "Uspostava međuopštinske saradnje u sektoru poljoprivrede na području Grada Bijeljina i opština Lopare i Ugljevik" Grad Bijeljina, zatim "Održivo upravljanje otpadom", Općina Bosanska Krupa, u saradnji s općinama Bužim i Cazin "Unaprjeđenje i promocija turističke ponude u Općini Jajce i Opštini Mrkonjić-Grad", Općina Jajce, te "Razvoj plasteničke proizvodnje pokretanjem međuopćinske saradnje općina Velika Kladuša, Sanski Most i Ključ", Općina Velika Kladuša.

Menadžerica ILDP projekta Aida Laković-Hošo istakla je da općine često imaju zajedničke interese, ali i dijele slične probleme koje puno efikasnije mogu rješavati zajedno, te je zato međuopćinska saradnja dobro rješenje za poboljšanje postojećih usluga građanima.

Provedba odobrenih projekata počet će u aprilu i trajat će do novembra 2015. 

Vlada Švicarske u finansiranju ILDP-a sudjeluje s 278.091,01 KM, dok su općine učesnice i drugi partneri u projektu osigurali 320.130,59 KM, saopćeno je iz UNDP-a BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije