Za podršku razvoju ruralnog područja opštine Teslić 65.000 maraka

29.06.2015. 08:35 / Izvor: eKapija.ba
Za podršku razvoju ruralnog područja opštine Teslić 65.000 maraka

U sklopu projekta "Podrška razvoju ruralnog područja opštine Teslić" u domovima mjesnih zajednica u Čečavi i Vitkovcima, adaptirane su dvije prostorije za sušenje voća i nabavlјena oprema, dvije sušare i vakum pakirnice za voće.

U sklopu projekta "Podrška razvoju ruralnog područja opštine Teslić" u domovima mjesnih zajednica u Čečavi i Vitkovcima, adaptirane su dvije prostorije za sušenje voća i nabavlјena oprema, dvije sušare i vakum pakirnice za voće.

Projektom je obuhvaćeno ukupno 28 korisnika, od kojih su 18 novi polјoprivredni proizvođači, za koje je nabavlјeno 4350 sadnica šlјive, a pored toga, obezbijeđena su dva radna mjesta za sezonske poslove sušenja voća i održan je i niz treninga, kako bi se unaprijedila polјoprivredna proizvodnja u ovom kraju.

Ukupna vrijednost projekta na području teslićke opštine je 65.000 maraka, od kojih je opština Teslić učestvovala sa 13.000, a sredstva iz Finansijskog mehanizma iznose 52.000 maraka.

Prema riječima Snežane Vujnić, direktorice IRB-a Republike Srpske, mehanizam je osnovan sa cilјem da obezbijedi sprovođenje razvojnih projekata u jedinicama lokalne samouprave. "Opština Teslić je jedna od osam opština kojoj su odobrena sredstva. Naime, Švajcarska Vlada obezbijedila je 400.000 dolara, Vlada RS putem Ministarstva finansija RS 120.000 dolara, a opštine čiji se projekti odobre bile su dužne da obezbijede 20 odsto od vrijednosti projekta", pojasnila je Vujnićeva.

Izrazila je očekivanja da će se ovim projektom voćarstvo u opštini Teslić nastaviti razvijati i da će oprema služiti i drugim proizvođačima koji žele da koriste ove usluge. "S obzirom na to da je uspješno sproveden ovaj projekat, od donatora imamo obećanja da će Finansijski mehanizam biti nastavlјen, tako da će opština Teslić, ponovo moći konkurisati, te ukoliko bude odabrana, sprovesti novi projekat koji će omogućiti razvoj ruralnog područja opštine", istakla je Vujnićeva.

Regula Babler, savjetnica za lokalnu upravu Švajcarske Vlade u Sarajevu, rekla je da je ovo iskustvo veoma značajno u pogledu aktivnosti koje se provode na unaprijeđenju razvoja na lokalnom nivou, jer Švajcarska Vlada doprinosi i sarađuje u oblasti planiranja lokalnog razvoja te je dobro vidjeti konkretnu realizaciju rezultata planiranja. 

Šef regionalne kancelarije Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Banjoj Luci, Goran Vukmir, istakao je da je ovaj projekat još jedan pokazatelј dobre saradnje sa Opštinom Teslić, u kojoj je UNDP tokom proteklih godina, implementirao oko 400.000 KM, što u projekte civilnog društva, što u saniranja poslјedica prouzrokovanih poplavama. "U toku je priprema projekta energetske efikasnosti vrtića, a ovaj projekat je jedan od onih koji je usmjeren na razvoj ruralnih sredina", rekao je Vukmir, dodajući da već postoje planovi da se Finansijski mehanizam nastavi sprovoditi u budućnosti.

Zamjenik načelnika Opštine Teslić, Milovan Stanović, rekao je da se na ovom primjeru moglo vidjeti kako se na uspješan način može završiti projekat podrške ruralnom razvoju opštine Teslić. "Uspjeli smo u zajedničkimdjelovanjem sanekoliko subjekata da sprovedemo projekat vrijednosti 65.000 KM, u kojem je Opština Teslić učestvovala sa 13.000 KM i učešćem u davanju prostora gdje je instalirana oprema za sušenje voća" rekao je Stanković. Stanković je dodao da je ovaj projekat veoma bitan za mještane Čečave i Vitkaovaca jer je u ovom dijelu opštine razvijena proizvodnja voća. "Nadam se da će ova dva kapaciteta biti stimulans i nekim drugim lјudima koji se do sada nisu opredijelili za ovaj vid biznisa da se uklјuče u njega", rekao je Stanković.

Finansijski mehanizam integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj, uspostavlјen je kroz zajedničku inicijativu Vlade Švajcarske, Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, Investiciono-razvojne banke RS i UNDP-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije