Bankarski sektor mora da se ukrupni

07.10.2016. 07:42 / Izvor: Nezavisne novine
Bankarski sektor mora da se ukrupni

Upozorenje MMF-a da zarad finansijske stabilnosti mora doći do ukrupnjavanja bankarskog sektora neće zaobići ni BiH.

Upozorenje MMF-a da zarad finansijske stabilnosti mora doći do ukrupnjavanja bankarskog sektora neće zaobići ni BiH, ocjenjuju domaći bankari i analitičari. Kako je Peter Datels, funkcioner MMF-a, tokom godišnjeg sastanka ove finansijske institucije u Vašingtonu rekao, trećina evropskih banaka mora biti ugašena ili spojena kako bi se obnovila finansijska stabilnost. "Trećina sektora koja predstavlja 8,5 triliona dolara ostaje slaba i nesposobna za generisanje održivog profita", kazao je Datels.

Dodao je da postoji previše podružnica s premalo depozita i previše banaka s visokim troškovima finansiranja. Datelsove izjave nadovezuju se na pregled finansijske stabilnosti za 2016, koji je ovih dana objavio Međunarodni monetarni fond, a u kojem se navodi da "Evropa treba hitno i opsežno da se uhvati u koštac s problemima loših kredita, da smanji troškove i napravi strukturna poboljšanja".

Međutim, Radovan Bajić, direktor NLB banke Banjaluka, rekao je da negativni trendovi na svjetskom i evropskom nivou dovode do projektovanog gubitka i da je to jedna neprirodna situacija u kojoj se nalazi svijet, zbog čega se traže neki globalni odgovori.

"To će sporo dolaziti do nas. Postoje druge analize koje pokazuju da neke banke, konglomerati, velike svjetske banke postaju toliko velike da praktično postaju prijetnja za bankarski sistem jedne zemlje i regije. To je suprotan stav od ovoga sa skupa MMF-a", smatra Bajić.

On misli da se u ovom slučaju radi o globalnoj raspravi, "što je daleko od nas i tu se ne može neposredno i direktno praviti komparacija sa stanjem koje mi imamo u BiH, jer je ovdje zaista vrlo malo tržište i niski troškovi poslovanja, kao i niski plasmani". "U našem slučaju sasvim sigurno da će doći do nekih racionalizacija, do daljeg zaoštravanja konkurentske borbe u smislu očuvanja tržišne pozicije. Ali takva jedna diskusija ili zaključak, na kratak rok, ne može brzo da se reflektuje", kazao je Bajić.

Marko Đogo, predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS - SWOT, podsjetio je da je 2006. godine glavni ekonomista MMF-a upozoravao da u finansijskom sistemu SAD postoji balon baziran na nekretninama, koji bi ako eksplodira mogao čitav svijet povući u finansijsku katastrofu. Nažalost, te godine vlast SAD je odbila da prihvati takav pogled na situaciju i godinu i nešto više nakon toga je došlo do najveće finansijske krize od 1929. godine.

"Nižerangirani ekonomista MMF-a sada upozorava da postoje znaci problema u bankarskom sistemu Evrope i bojim se da poučeni tim iskustvom treba da vjerujemo MMF-u i da stvarno postoji problem koji političari u Evropi pokušavaju da umanje", smatra Đogo.

Prema njegovim riječima, bankarski sistem BiH je dobro uvezan s evropskim bankarskim sistemom, zbog čega nije zanemariv rizik da bi se taj udar prenio i kod nas. "Dakle, taj rizik ne možemo u potpunosti isključiti kao što ne možemo ni tvrditi da će se to po automatizmu desiti. Međutim, visoke sigurnosti u ovom slučaju nema", rekao je Đogo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital