Banke nude otpis 50 posto duga po osnovi kredita vezanih uz franak

19.09.2017. 07:48 / Izvor: Večernji List
Banke nude otpis 50 posto duga po osnovi kredita vezanih uz franak

Karamatić već nekoliko godina upozorava da se ovo pitanje mora sustavno riješiti te da država mora reagirati.

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić prije dvije godine je uputio u parlamentarnu proceduru Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u eure, piše Večernji list BiH. Od tada je usvojen u prvom čitanju u Domu naroda BiH, usvojen u formi nacrta u oba doma federalnog Parlamenta i oboren u Skupštini RS-a.

Iako akt nije stupio na snagu, imao je velikog utjecaja na pitanje rješavanja problema kredita koji su vezani uz švicarski franak.

"U međuvremenu je Hypo banka, uplašena tim zakonom, ponudila korisnicima ovih lihvarskih kredita otpis 30 do 50 posto dugovanja. Neki su pristali, neki nisu. Prema procjenama, Hypo banaka je samo na tim nagodbama umanjila svoju eventualnu dobit na ovim kreditima oko 180 milijuna KM. Kada zakon bude u konačnici usvojen, Hypo banka će ostati bez milijardu KM koje je pokušala ukrasti od ljudi koji žive i rade u BiH", rekao je izaslanik Karamatić.

Ističe kako će trebati još vremena, ali i uvjeravanja zastupnika i izaslanika kako ovaj zakon mora biti usvojen. Također, ističe kako građani moraju biti zaštićeni od ovih pojava i lihvarskog načina rada pojedinih banaka.

Do sada su sudovi samo djelomično zaštiti građane po tom pitanju. Doneseno je nekoliko presuda u kojima je zaključeno kako su korisnici kredita vezanih uz švicarski franak oštećeni te je banka primorana ljudima vratiti dio novca koji im je uzela. Ipak, to nije dovoljno kako bi cijeli problem bio riješen.

Karamatić već nekoliko godina upozorava da se ovo pitanje mora sustavno riješiti te da država mora reagirati i stati u zaštitu svojih građana. Ipak, bankarski lobi je do sada bio jači te je uspio spriječiti da ovaj zakon ne bude još donesen.

To jasno pokazuje kako su odnosi pojedinih političkih struktura i banaka više nego prisni te nas upozorava kako političari za oblik osobnih interesa zanemaruju nešto što je od interesa velikog broja njihovih birača. Očekuje se kako će ovo pitanje biti aktualizirano, osobito u dolazećoj izbornoj godini. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital