Depoziti u bankama u RS-u smanjeni za pet posto

12.09.2016. 08:25 / Izvor: Glas Srpske
Depoziti u bankama u RS-u smanjeni za pet posto

Glavni razlog je pad kamatnih stopa koje štedišama donose manju zaradu nego ranije.

Vrijednost depozita u bankama u RS smanjena je na kraju prvog polugodišta za pet odsto u odnosu na kraj 2015. godine, a glavni razlog je pad kamatnih stopa koje štedišama donose manju zaradu nego ranije.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, ukupni iznos depozita na kraju juna ove godine bio je 4,699 milijardi KM.

"Vrijednost depozita smanjena je za pet odsto u odnosu na kraj prethodne godine, a padu je najviše doprinijelo smanjenje štednih uloga bankarskih i vladinih institucija", kažu u Agenciji za bankarstvo RS.

Stanovništvo se, uprkos padu kamatnih stopa, još jednom pokazalo kao najvjernije u štednji i do kraja prvog polugodišta u banke su položili 2,669 milijardi KM ili jedan odsto više u odnosu na kraj 2015. godine. Svaki stanovnik RS u prosjeku je uštedio 2.011 KM.

Više novca u banke položile su samo neprofitne i nebankarske institucije koje su depozite uvećale za 5,2 odsto. Vrijednost depozita bankarskih i vladinih institucija dostigla je 365,22 miliona, odnosno 331,56 miliona KM i otanjila je u odnosu na kraj 2015. godine za 27, odnosno 23 odsto.

Veliki broj preduzeća u Srpskoj kuburi sa održavanjem likvidnosti poslovanja pa je logičan slijed bilo smanjenje položenih iznosa na računima u bankama. Privatna preduzeća su na polovini godine čuvala u bankama 631,63 miliona KM ili devet odsto manje nego krajem prošle godine. Preduzeća koja se nalaze u većinskom državnom vlasništvu u banke su položila 267,87 miliona KM, što je za 12 odsto manje u odnosu na stanje na računima na kraju 2015. godine.

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić smatra da je pad kamatnih stopa glavni razlog za pad vrijednosti depozita.

"Ohrabruje podatak da stanovništvo odvaja novac na stranu i pored pada kamatnih stopa, ali pravni i privredni subjekti trenutno radije ulažu novac u druge vidove koji im mogu donijeti zaradu", kaže Mišić.

Direktor NLB Razvojne banke Banjaluka Radovan Bajić ističe da stanovništvo nema više rezervi koje može uštedjeti pa vrijednost štednih uloga stagnira.

"Sigurno je da se štednja nije odlila u druge zemlje, jer su generalno kamatne stope u svim zemljama veoma niske, čak i negativne. Problem je što plate u RS nisu značajnije porasle u posljednjih nekoliko godina pa svaka marka odlazi u potrošnju", kaže Bajić i dodaje da je slična situacija i sa privredom i ostalim institucijama kojima je štednja poslije pada kamatnih stopa postala neisplativa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital