Dividendu isplatilo samo 13 firmi sa berze

15.08.2015. 09:02 / Izvor: Glas Srpske
Dividendu isplatilo samo 13 firmi sa berze

Najviše novca, kao i ranijih godina, dobili su akcionari "m:tela" čija je polugodišnja dividenda iznosila 59,10 miliona KM.

Samo 13 preduzeća, čije su akcije izlistane na Banjalučkoj berzi, isplatilo je ove godine dividendu svojim akcionarima.

Taj broj mogao bi biti veći s obzirom na to da preduzeća iz sistema "Elektroprivrede RS" još nisu održala skupštine akcionara, zbog čega nije poznato da li će isplatiti dividendu.

Prema podacima Banjalučke berze, 13 preduzeća isplatilo je akcionarima u novcu 81,99 miliona, dok je vrijednost dividende u akcijama iznosila 9,77 miliona KM. U Banjalučkoj berzi ističu da nema značajnih promjena u broju akcionarskih društava koja isplaćuju dividendu, jer se uglavnom radi o istim preduzećima.

Najviše novca, kao i ranijih godina, dobili su akcionari "m:tela" čija je polugodišnja dividenda iznosila 59,10 miliona KM. Pored "m:tela", dividendu su u ovoj godini isplatili i Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica" iz Teslića, "Aura osiguranje", NLB Razvojna banka, "Mateks", "Banjalučka pivara", "Palas", "Grave osiguranje" i Nova banka iz Banjaluke, "Gas promet" iz Istočnog Sarajeva, "Boksit" iz Milića, "TGT" iz Laktaša i "Nešković osiguranje" iz Bijeljine.

Direktor brokerske kuće "Advantis broker" iz Banjaluke Branko Kecman kaže da akcionari zbog dividende i kupuju akcije i da bi bilo dobro da je više preduzeća koja je isplaćuju.

"Kamo sreće da više kompanija isplaćuje dividendu. Interesovanje za kupovinu akcija je sigurno veće ako firme isplaćuju dividendu. Većina velikih firmi u svijetu isplaćuje godišnju dividendu. Kompanije koje ostvaruju dobit jedan dio isplaćuju akcionarima, koji na kraju krajeva moraju imati određenu korist, a drugi dio ide u investicije. Loše je kada bi sav zarađeni novac bio isplaćen akcionarima", rekao je Kecman navodeći da se u pravilu oko 40 odsto dobiti isplaćuje akcionarima, a 60 odsto ide u investicije.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Goran Radivojac kaže da se preduzeća ne smiju odricati investicija zarad isplate dividende i da iznos koji dobijaju akcionari ne smije biti veliki kao što je slučaj na našem tržištu.

"Novac isplaćen kroz dividendu ide direktno na teret budućih investicija. Kontinuirana isplata dividende je vezana za preduzeća koja su u fazi zrelosti i idu silaznom putanjom. Za uspješna rastuća preduzeća koja idu u susret novim tehnologijama isplata dividendi nije primaran cilj", rekao je Radivojac i dodao da je takva situacija i u razvijenijim zemljama gdje preduzeća investiraju u nove tehnologije, a kroz ta ulaganja raste cijene akcija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital