Federalni inspektori za osam dana izdali 333 prekršajna naloga

29.03.2017. 11:34 / Izvor: Fena
Federalni inspektori za osam dana izdali 333 prekršajna naloga

Federalna uprava za inspekcijske poslove je od 20. marta počela vršenje pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je od 20. marta počela vršenje pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH, s akcentom na borbu protiv sive ekonomije.

Kako je saopćeno iz ove uprave, inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike. Aktivnosti se vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim tržišnim i inspektorima rada.

Od 20. do 28. marta izvršena su 643 inspekcijska nadzora i 15 kontrolnih nadzora, sačinjena su 643 zapisnika, izdata 333 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 433.140,00 KM, naplaćen iznos od ukupno 67.161,69 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečeno ukupno 69 upravnih mjera te 12 mjera privremene zabrane rada.

Od 138 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatirano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, 20 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge, a od 577 kontrolisanih radnika, zatečeno je 29 radnika "nacrno“.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ponovo pozivaju sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja.

Također, navode da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital