Građani bi svojim štednim ulozima mogli pokrenuti ekonomiju

17.05.2016. 10:16 / Izvor: Akta.ba
Građani bi svojim štednim ulozima mogli pokrenuti ekonomiju

Građani Federacije bi sa sredstvima koja trenutno drže na bankama mogli značajno pokrenuti ekonomiju.

Prema posljednjim informacijama štednja građana u Federaciji iznosi 7,2 milijade KM, a o kolikom iznosu se radi radi usporedbe recimo samo da državni proračun za 2016. iznosi oko 1,7 milijardi KM. 

Iz ovog je jasno da postoji potencijal za investiranje, no pitanje je kako građane potaknuti da ulažu.

Jelka Miličević, federalna ministrica financija, kaže da bi se to uspjeli mora se prvo stvoriti okruženje za investiranje kako bi se ohrabrili domaći investitori. Iako su pasivne kamatne stope ispod 1 posto građani boje investirati zbog nesigurnog poslovnog okruženja.

''Nažalost, banke u svom kreditnom potencijalu najviše koriste sredstva iz naših štednih uloga za plasiranje na tržištu. To je ono što još nismo uspjeli aktivirati i naći neke potencijalne mjere za razvoj tržišta vrijednosnih papiri ili samozapošljavanja", navodi Miličević.

Ukoliko bi građani odlučili investirati svoja štedna sredstva to bi značajno pokrenulo ekonomiju, a reflektiralo bi se na povećanje prihoda od poreza, zapošljavanje i investicije.

Govoreći o strukturi štediša Miličević kaže da u ovih 7,2 milijarde ne radi se o malom broju veliki štediša, nego su to najviše oni koji imaju od 20 do 50.000 KM.

Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera, navodi da osim toga postoje viškovi koje komercijalne banke drže kod Centralne banke.

Upravno vijeće ove banke je tako prije mjesec dana, sa svojom limitiranom mogućnosti djelovanja zbog valutnog odbora, donijelo odluku da se obvezna bankarska rezerva sa 17 snizi na  10 posto. 

"Sve što se bude držalo iznad tog nivoa rezervi od 1. srpnja/jula imat će kamatnu stopa za pola one koju propisuje Centralna banka.Tako da bi vrlo brzo, obzirom da su kamatne stope ispod 1 posto, mogla biti i negativna kamatna stopa. Nadamo se da ova mjera može uroditi plodom i da će to banke potaknuti da više plasiraju sredstva kompanijama “, navodi Miraščić. 

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital