Gradsko vijeće Bihaća usvojilo Nacrt budžeta za 2017. godinu

21.03.2017. 07:41 / Izvor: Akta.ba
Gradsko vijeće Bihaća usvojilo Nacrt budžeta za 2017. godinu

Ovogodišnji budžet nazvao bih sanacioni jer zahtjeva sanaciju i odgovornost pri njegovom trošenju, kazao je Fazlić.

Gradski vijećnici u Bihaću usvojili su jučer većinom glasova Nacrt budžeta Grada za 2017. godinu u iznosu od 30.248.739 KM, kao i Nacrt odluke o izvršavanju budžeta, saopćeno je iz gradske uprave.

Obrazlažući budžet, gradonačelnik Šuhret Fazlić je kazao da su između ostalog planirani iznosi za povrat dijela nezakonito utrošenog namjenskog novca u iznosu od četiri miliona KM, zatim sredstava za izmirenje manjeg dijela obaveza iz ranijeg perioda prema povjeriocima od dva milona KM, sredstava koja se moraju planirati za izmirenje dijela dugoročnog kredita za ovu godinu KM te sredstva za realizaciju tzv. KFW projekta odnosno sanacije raskopanih ulica.

"Ovogodišnji budžet nazvao bih sanacioni jer zahtjeva sanaciju i odgovornost pri njegovom trošenju. Kao što sam već ranije govorio, budžet ove godine determinira projekat KFW na području grada Bihaća, stvorene obaveze iz ranijih godina, broj uposlenih koji se nalazi na budžetu uz dogovor i sporazum sa sindikatom za smanjenje plate te potrošena namjenska sredstva iz ranijih godina", kazao je Fazlić.

Istaknuo je da neće sebi dozvoliti da preuzima nove obaveze i dovodi građevinska preduzeća u još težu situaciju, a da nije izmirio i dugovanja iz ranijih godina.

Gradonačelnik Fazlić istakao je da nije sve crno u gradu Bihaću kao što izgleda te da će kroz svoj program rada i dalje nastaviti s racionalizacijom i štednjom te aktivnostima u vezi s povećanjem javnih prihoda.

"Moramo promijenuti i naš odnos prema javnim resursima, što do sada nije bio slučaj. S druge strane i organ uprave mora biti efikasniji kad je riječ o gradnji, ali istovremeno i kad je riječ o bespravnoj gradnji u Bihaću. Tu ćemo učiniti sve da zaustavimo negativan trend bespravne gradnje koja uzima vrijeme i sredstva gradskoj upravi", kazao je gradonačelnik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital