Istraga u Krajina osiguranju: Zloupotrebama oštetili društvo za 5,86 mil KM

29.04.2017. 09:56 / Izvor: Fena
Istraga u Krajina osiguranju: Zloupotrebama oštetili društvo za 5,86 mil KM

Nezvanično, prijavljeni su Naveen Agarwal, Mladen Jovanović i Manish Govil. 

 

Policija Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka izvještaj protiv N.A., državljanina Sjedinjenih Američkih Država s prijavljenim boravištem u Banjoj Luci, M.J., državljanina BiH i Republike Srbije, i M.G., državljanina Indije, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u banjalučkom "Krajina osiguranju".

Nezvanično, prijavljeni su Naveen Agarwal, Mladen Jovanović i Manish Govil. 

Prvoprijavljeni se sumnjiči da je kao odgovorna osoba u “Krajina osiguranju“ Banja Luka, obavljajući funkciju predsjednika Upravnog odbora navedenog akcionarskog društva, s drugoprijavljenim i trećeprijavljenim, smijenjenim članovima Upravnog odbora "Krajina osiguranja", u aprilu 2016.  prekoračio svoja ovlaštenja u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe i akcionare „Neete Gupta“  od 5.864.999 KM, pri čemu je nastala šteta za „Krajina osiguranje“ u navedenom iznosu, saopćeno je iz MUPRS-a.

Uprava Kriminalističke policije MUPRS-a podnijela je ranije Okružnom tužilaštvu Banja Luka izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv N.A. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i pranje novca u pokušaju i time načinio štetu „Krajina osiguranju“ a.d. Banja Luka  od 6.000.000 KM, te tako ostvario protivpravnu imovinsku korist za svoja dva privredna društva u istom iznosu.

"Krajina osiguranje“, koje je bilo u većinskom vlasništvu RS-a, krajem 2015. je dokapitalizacijom promijenilo vlasnika, tako što su Amerikanac indijskog porijekla Naveen Aggarwal i „Gupta Neete“ kupili emisiju akcija za oko sedam miliona KM.

Nakon problema u firmi, Skupština akcionara "Krajina osiguranja" je početkom mjeseca smijenila članove Upravnog odbora ovog osiguravajućeg društva i imenovala nove koje je predložilo Ministarstvo finansija RS-a.

Time je na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara, koju  je sazvala Investiciono-razvojna banka (IRB), kao najveći pojedinačni akcionar IRS-a ustvari preuzela upravljanje ovim društvom od većinskih akcionara Naveena Agarwala i „Neete Gupta“.

Komisija za hartije od vrijednosti RS-a prethodno im je oduzela pravo glasa na skupštini jer je utvrdila da su djelovali zajedno pri kupovini akcija ovog društva. Pravo glasa im je zabranjeno sve dok ne objave ponudu za preuzimanje preostalih akcija društva.

Vanredna uprava u "Krajina osiguranju", koja je uvedena sredinom prošle godine ukinuta je 20. januara ove godine. Agencija za osiguranje RS-a uvela je vanrednu upravu zbog niza nezakonitosti u "Krajina osiguranju" za koje su osumnjičeni upravljački organi koje su imenovali većinski vlasnici Agarwal i „Neete Gupta“.

Oni su krajem 2015.  za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija do tada jedinog osiguravajućeg društva u vlasništvu RS-a, čije poslovanje sada prate problemi i gubici. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital