Klirinški dug uplaćen na račun CBBiH, slijedi raspodjela 125 miliona KM

08.08.2017. 13:14 / Izvor: Akta.ba
Klirinški dug uplaćen na račun CBBiH, slijedi raspodjela 125 miliona KM

Ministar financija i trezora BiH još jednom je izrazio zadovoljstvo što je BiH jedina zemlja bivše SFRJ kojoj je klirnški dug isplaćen u novcu.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda pokrenuo je danas sve potrebne zakonske i tehničke prcedure na temelju kojih će biti raspodjeljeno 125 milijuna dolara koje će Vlada Ruske Federacije uplatiti po osnovu klirniškog duga na račun otvoren u Centralnoj banci BiH.

Na temelju obavijsti o uplati novca koja je stigla iz Centralne banke BiH, Ministarstvo financija i trezora  poduzelo je sve aktivnosti da se implementira sporazum sukladno zakonskim propisima te će se sredstva od klirinškog duga dijeliti  po unaprijed utvrđenim procentima: Federacija BiH 58 posto, Republika Srpska 29 posto, institucije BiH 10 posto i Brčko Distrikt tri posto.

Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije, koji se odnosi na klirinški dug bivšeg SSSR-a, potpisan je u ožujku ove godine,a na snagu je stupio u lipnju objavljivanjem u "Službenom glasniku BiH" čime su ispunjeni uvjeti za uplatu 125 miliona američkih dolara na račun u Centralnoj banci BiH.

Ministar Bevanda zahvalio se na suradnji Veleposlanstvu Ruske Federacije u BiH kao i kolegama iz Ministarstva financija Rusije, kao i na angažmanu Centralne banke BiH koja je u ovom procesu uspješno ispunila svoj dio obveza.

Ministar financija i trezora BiH još jednom je izrazio zadovoljstvo što je BiH jedina zemlja bivše SFRJ kojoj je klirnški dug isplaćen u novcu, a ne u robama i što ni politčki uticaji nisu mogli spriječiti potpisivanje sporazuma i isplatu 125 milijuna dolara ruskog duga.

U sve tehničke aktivnosti u procesu uplate i prenosa sredstava bit će uključena entitetska ministarstva financija i Vlada Brčko distrikta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital