Koje firme najviše uplaćuju PDV-a u budžet u BiH

11.11.2016. 14:54 / Izvor: Nezavisne novine
Koje firme najviše uplaćuju PDV-a u budžet u BiH

U BiH već posljednjih pet godina istih pet preduzeća uplaćuje najveće iznose po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) na godišnjem nivou.

U BiH već posljednjih pet godina istih pet preduzeća uplaćuje najveće iznose po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) na godišnjem nivou, pa samim tim i najviše pune državni budžet. Ono što je posebno zanimljivo je da na toj listi ima najviše kompanija koje vrše uslužne djelatnosti, dok su malobrojnije one iz realnog sektora, posebno iz prerađivačke industrije. Prema mišljenju ekonomista u BiH, bilo bi mnogo bolje da u tih top pet kompanija po uplati PDV-a ima više privatnih kompanija iz realnog sektora.

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, gdje nisu uzete u obzir uplate po akciznim obavezama, poreski krediti ili povrati PDV-a, u svih prethodnih pet godina, računajući i prvih deset mjeseci ove godine, apsolutni lider po uplatama PDV-a bila je "Optima grupa" Banjaluka, u čijem sastavu posluju Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i lanac benzinskih pumpi "Nestro petrol".

Na drugom mjestu se najviše zadržala kompanija "BH Telecom" Sarajevo, koja je na tom mjestu bila četiri puta u posljednjih pet godina. Od ostalih kompanija iz top pet po uplatama PDV-a to su "Telekom Srpske" Banjaluka, Fabrika duhana Sarajevo, te "Elektroprivreda BiH" Sarajevo. Samo jedne godine je u taj krug ušla i "Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne" Mostar, koja je prošle godine "zamijenila" "Telekom Srpske".

Kada je u pitanju ova godina, u prvih deset mjeseci, najviše uplata za PDV imala je "Optima grupa" Banjaluka, dok se na drugom mjestu našla kompanija "BH Telecom" Sarajevo, a iza nje "Elektroprivreda BiH".

Na četvrtom mjestu ove godine nalazi se Fabrika duhana Sarajevo, dok je na petoj poziciji "Telekom Srpske". Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT, rekao je da bi bilo mnogo bolje da je u tih top pet najvećih kompanija po uplati PDV-a više firmi iz realnog sektora, pogotovo iz prerađivačke industrije.

"Od ovih pet koje su na prvom mjestu, imamo samo 'Optima grupu', svi ostali vrše usluge. Doduše, 'Elektroprivreda BiH' se može na neki način svrstati u taj neki industrijski sektor, ali radi se o kompaniji koja ima prirodni monopol", rekao je Grabovac i dodao da bi ipak bilo bolje da na vrhu ove liste imamo više privatnih kompanija, pogotovo iz realnog sektora.

Podsjećamo da su prihodi od indirektnih poreza za deset mjeseci ove godine iznosili 5,459 milijardi maraka i veći su za 180 miliona KM, ili 3,41 odsto, u odnosu na isti period prošle godine kada su iznosili 5,279 milijardi maraka, saopšteno je iz UIO BiH.

Prema njihovim riječima, samo u oktobru ove godine prikupljeno je 595 miliona KM indirektnih poreza, što je za 33 miliona KM više u odnosu na oktobar 2015. godine. "Nakon izvršenih povrata PDV-a poreskim obveznicima, koji su u devet mjeseci 2016. godine iznosili 893 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u periodu od 1. januara do 31. oktobra ove godine, a to su država, entiteti i distrikt Brčko, iznosili su 4,566 milijardi KM i veći su za 180 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2015. godine", rekli su iz UIO BiH.

Kako su naveli, za finansiranje državnih institucija u deset mjesci ove godine raspoređen je iznos od 623 miliona KM. Ostatak sredstava završio je u entitetskim kasama i to FBiH 2,480 milijardi KM, Republici Srpskoj 1,285 milijardi maraka i distriktu Brčko 137 miliona KM. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital