Moody's: Kreditni rejting sa stabilnog snižen na negativan

25.06.2016. 10:45 / Izvor: Agencije
Moody's: Kreditni rejting sa stabilnog snižen na negativan

Iz Moody's je saopšteno da će rezultati referenduma imati "negativne implikacije na srednjoročne projekcije rasta".

Agencija za procjenu kreditnog rejtinga Moody's snizila je izglede za britanski rejting sa "stabilnih" na "negativne". Agencija je upozorila da će Velika Britanija imati slabiji privredni rast nakon referenduma o izlasku iz EU, kao i da će sada uslijediti "duže razdoblje nestabilnosti". Iz Moody's je saopšteno da će rezultati referenduma imati "negativne implikacije na srednjoročne projekcije rasta".

"Negativne posljedice nižeg privrednog rasta nadmašiće fiskalne uštede Britanije, koja više ne mora da doprinosi budžetu EU", saopštio je "Moody's". Britanija ima jedan od najvećih budžetskih deficita među razvijenim zemljama, navodi BBC. Saopštenje "Moody's" uslijedilo je nakon što su Britanci na referendumu podržali izlazak iz EU, a premijer David Cameron najavio povlačenje do oktobra ove godine.

Cameron  je pod pritiskom da ubrza razgovore o "razvodu" sa EU, nakon što je iz Brisela rečeno da pregovori u tom smislu treba da počnu odmah. Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Junker rekao je da to nije "prijateljski razvod", ali da to u svakom slučaju nije ni bila neka velika ljubav. Na mjestu premijera mnogi vide bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Johanson, velikog zagovornika napuštanja evropskog bloka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital