Na regresu ušteda skoro pola miliona

03.03.2015. 08:34 / Izvor: Nezavisne novine
Na regresu ušteda skoro pola miliona

​Izjednačavanjem visine regresa za sudije, tužioce i stručno osoblje u pravosuđu BiH sa regresom koji primaju funkcioneri i zaposleni u ostalim bh. institucijama, moguće je uštedjeti više od 450.000 KM godišnje.

Izjednačavanjem visine regresa za sudije, tužioce i stručno osoblje u pravosuđu BiH sa regresom koji primaju funkcioneri i zaposleni u ostalim bh. institucijama, moguće je uštedjeti više od 450.000 KM godišnje.

Sudije i tužioci, prema važećem Zakonu o primanjima u pravosuđu, za regres godišnje dobijaju pola svoje plate (oko 2.100 KM) dok funkcioneri u ostalim institucijama BiH po ovom osnovu dobiju simbolično - jednu marku. Na isti simbolični iznos naknade za godišnji odmor ubuduće bi mogli računati sudije Suda BiH i tužioci Tužilaštva BiH budući da se Dom naroda bh. parlamenta 5. marta izjašnjava o izmjenama Zakona o platama u pravosudnim institucijama. Ove izmjene već su usvojene u Predstavničkom domu. Njihovim usvajanjem i u Domu naroda, sudije i tužioci bi dobili naknade za prevoz, topli obrok i troškove odvojenog života, ali bi izgubili sadašnji regres, čiji iznos premašuje dvije prosječne plate u državi.

U strankama parlamentarne većine vjeruju da će Dom naroda podržati izmjene Zakona o platama u pravosuđu na nivou BiH i tako u istu ravan dovesti primanja sudija i tužilaca s primanjima u svim institucijama.

"Ako funkcioneri u institucijama BiH, čije su plate veće od 2.000 KM, za regres dobiju marku, zašto bi sudije i tužioci, sa vrlo lošim rezultatima rada, bili iznad toga", kazala je Aleksandra Pandurević, šefica Kluba SDS-ovih poslanika u Predstavničkom domu.

Ovaj dom je odlučio da smanji i regres brojnom stručnom osoblju u Sudu, Tužilaštvu i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV). Na inicijativu zamjenika predsjedavajućeg svoje komisije za finansije i budžet Salka Sokolovića (SDA) Predstavnički dom zaključkom je obavezao Vijeće ministara da predloži dodatne izmjene Zakona o platama u pravosudnim institucijama kako bi se naknada za godišnji odmor i stručnom osoblju smanjila na nivo regresa državnih službenika i namještenika u ostalim bh. institucijama.

"Na regresu stručnog osoblja u pravosuđu moguće su i veće uštede nego na regresu sudija i tužilaca. Sve je potrebno uvesti u sistem. Zato sam i predložio dodatne izmjena Zakona o platama u pravosuđu", istakao je Sokolović.

U slučaju da Vijeće ministara ne predloži izmjene radi smanjenja regresa stručnom osoblju, Sokolović tvrdi da je već počeo pripremati ovo rješenje koje će kao poslanik uputiti Predstavničkom domu. Podsjetio je da zaposleni u bh. institucijama, čije su plate manje od 2.000 KM, imaju po 300 KM regresa godišnje, dok stručno osoblje u Sudu, Tužilaštvu i VSTV-u kao naknadu za godišnji odmor dobije po pola svoje plate, odnosno od 700 do čak 2.000 KM.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da će postupiti po zaključku Predstavničkog doma čim ga dobiju. Prema računici, u budžetu BiH godišnje bi bilo ušteđeno oko 175.000 KM kada bi svi zaposleni u Sudu BiH primali regres u skladu sa Zakonom o platama i naknadama u institucijama. U slučaju Tužilaštva BiH, ušteda na naknadama za godišnji odmor svih zaposlenih bila bi oko 171.000 KM, a u VSTV-u oko 105.000 maraka na godišnjem nivou.

Izjednačavanju regresa već se usprotivila predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso upozorivši da se ovim zadire u nezavisnost pravosuđa i smanjuju se ukupna primanja. Iz Ministarstva finansija podsjećaju da su sudije tog suda već podnijele tužbu jer im je ranije, umjesto 2.400, isplaćivano oko 2.100 KM naknade za godišnji odmor.

Dragutin Rodić, zamjenik šefa Kluba Srba u Domu naroda bh. parlamenta, još ne zna kako će srpski delegati u četvrtak glasati o prijedlogu za smanjenje regresa sudijama i tužiocima.

"Pravosuđe treba uvesti u sistem. Zato i ne smatram dobrim parcijalna rješenja; prvo smanjiti regres sudijama i tužiocima pa naknadno i stručnom osoblju. Savjet ministara treba da ponudi cjelovit zakon o platama i naknadama zaposlenih u svim institucijama na nivou BiH", rekao je on.

S obzirom da dio izmjena Zakona o platama u pravosuđu, koje su 5. marta pred delegatima, podrazumijeva i nove troškove za topli obrok, prevoz i odvojeni život, iz SDS-a optužuju SNSD da je, izlaskom poslanika ove stranke sa sjednice Predstavničkog doma, omogućio povećanje troškova za Sud i Tužilaštvo BiH.

"Taj rast troškova nismo mogli sami oboriti, jer bez SNSD-a nismo imali dovoljno ruku da to stopiramo entitetskim glasanjem", ustvrdila je Pandurevićeva.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu, ove optužbe smatra još jednom SDS-ovom podvalom.

"Zakone usvaja parlament BiH. U Domu naroda svoje delegate imaju i SDS i SNSD i svi će imati priliku da pokažu kako gledaju na privilegije koje nezasluženo imaju zaposleni u pravosuđu, posebno oni u Tužilštvu BiH, čiji nerad nimalo ne doprinosi izgradnji povjerenja u BiH", dodao je Košarac.

OHR-ov zakon

Zakon o platama i naknadama u pravosudnim insitucijama na nivou BiH donio je visoki predstavnik i on se primjenjuje od 2006. godine. Plata glavnog tužioca Gorana Salihovića i predsjednice Suda BiH, po ovom zakonu, je 4.560 KM i veća je od plate predsjedavajućeg Vijeća ministara za gotovo 300 KM. Budući da OHR-ov Zakon o zaposlenim u pravosuđu nije osigurao i topli obrok, naknade za prevoz i odvojeni život, što imaju funkcioneri i zaposleni u ostalim bh. institucijama, oni su se žalili Ustavnom sudu BiH, koji je početkom 2013. presudio u njihovu korist. Zbog ove odluke Ustavnog suda Vijeće ministara i parlament BiH i pokrenuli su izmjene spornog Zakona o primanjima zapsolenih u pravosuđu. Tužilaštvo BiH otvorilo je i istragu protiv NN osoba u parlamentu BiH zato što u roku od šest mjeseci nije provedena odluka Ustavnog suda BiH.

Moguće uštede na regresu

175.504 KM manje za Sud BiH

171.822 KM manje za Tužilaštvo BiH

105.307 KM za VSTS BiH

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital