Nacrt budžeta Općine Novi Grad za 2015. godinu 30.753. 000 KM

03.11.2014. 08:52 / Izvor: eKapija.ba
Nacrt budžeta Općine Novi Grad za 2015. godinu 30.753. 000 KM

Nacrt budžeta upućen je u javnu raspravu u trajanju od 21 dan, do kada će učesnici u javnoj raspravi građani, mjesne zajednice i svi zainteresirani subjekti s područja Novog Grada moći dostavljati svoje prijedloge, sugestije i primjedbe.

Vijećnici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, na  21. sjednici Vijeća, jednoglasno su usvojili Nacrt budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za 2015. godinu, kojim je planirano da budžet za narednu godinu iznosi 30. 753. 000 KM.

Nacrt budžeta upućen je u javnu raspravu u trajanju od 21 dan, do kada će učesnici u javnoj raspravi građani, mjesne zajednice i svi zainteresirani subjekti s područja Novog Grada moći dostavljati svoje prijedloge, sugestije i primjedbe nakon čega će se izraditi prijedlog budžeta koji će biti dostavljen Vijeću na razmatranje.

Kako je objasnio Emir Dedović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za privredu, finansije i inspekcijske poslove prihodi su uglavnom zadržani na nivou 2014. godine, što je dalo mogućnost za raspolaganje sa više sredstava u 2015. godini. Dodao je da je Strategija razvoja Općine Novi Grad u potpunosti inkonporirana u Nacrt budžeta, kao i drugi značajni projekti koji će biti realizirani u idućoj godini.

Planirana budžetska sredstva bit će usmjerena u sve segmente koji utiču na poboljšanje uslova života u Novom Gradu. To se prije svega odnosi na završetak jednog velikog projekta vodosnabdijevanja naselja Dobroševići i Zabrđe.

"Planirali smo finansijska sredstva kako bi taj projekat završili u narednoj godini i osigurali gradsku vodu za one građane koji su u proteklim godinama imali problema sa snabdijevanjem vodom. Kada je riječ o saobraćajnoj infrastrukturi, nakon rekonstrukcija saobraćajnice u ulici Adema Buče, koja je pri kraju, u idućoj godini ćemo krenuti u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na trasi kojom će ići IX transferzala. Također, planirali smo realizaciju projekata VI transferzale i kružnog toka u Buča Potoku, kao i A transferzale o kojoj se priča godinama", rekao je Dedović.

Dodao je da će u idućoj godini biti nastavljena izgradnja škole na Aneksu i dogradnja škole u Dobroševićima. "Planirali smo sredstva da to podržimo i u 2015. godini i zatražićemo finansijsku podršku i drugih nivoa vlasti, pa i od donatora, ako bude moguće", rekao je Dedović, napominjući da će Općina Novi Grad i u idućoj godini podržati završetak rekonstrukcije Doma zdravlja "Kumrovec"

Osim toga, u planu je i reliziracija mnogo drugih projekata iz oblasti obrazovanja, sporta, te podrške boračkoj populaciji, tako da će se oni projekti koji su se pokazali efikasnim u prethodnim godinama nastaviti i u idućoj godini.

Na današnjoj sjednici, Vijeće je usvojilo i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Statuta JP "Lokom". Ovom odlukom Nadzorni odbor "Lokoma" radit će u sastavu: predsjednik i dva člana NO.

Vijećnicima su prezentirane informacija o uspjehu učenika u osnovnim školama na kraju školske 2013/2014. godine i informacija o realizaciji Gender akcionog plana Općine Novi Grad Sarajevo za period od oktobra 2013. godine do oktobra 2014. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital