Napredak BiH vidljiv, ali nedovoljan

30.09.2015. 13:09 / Izvor: Nezavisne novine
Napredak BiH vidljiv, ali nedovoljan

Napredak je postignut i u vidu izvoza bh. robe u EU. Nedavno je odobren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU uprkos pokušajima blokada iz Hrvatske, a nešto ranije i određenih poljoprivrednih proizvoda, poput krompira.

Evropska komisija će uskoro objaviti izvještaj o napretku BiH u proteklih godinu dana, a iako niko ko je u njega upućen nije želio da otkrije bilo koji detalj, većina se slaže da će to biti prvi relativno pozitivni izvještaj u dužem nizu godina, mada je napredak bio spor i nedovoljan.

Pozitivni procesi počeli su onog trenutka kada je EU odlučila da slučaj "Sejdić i Finci" privremeno gurne u drugi plan i fokusira se na ekonomske i socijalne reforme, što je pokrenuto kroz njemačko-britansku inicijativu prošlog oktobra. Ta inicijativa potvrđena je na evropskom samitu u decembru prošle godine i prihvaćena kao novi pristup EU prema BiH.

Izjavu o opredijeljenosti ka evropskim integracijama u februaru je potpisalo svih 14 lidera važnijih političkih stranaka u BiH, a nakon toga krenulo se u izradu Reformske agende, koja je, nakon nekoliko mjeseci natezanja, konačno usvojena krajem jula. Iako se sa sprovođenjem Agende kasni, može se očekivati da bi prvi rezultati mogli biti vidljivi tokom sljedeće godine.

I rezultati oktobarskih izbora implementirani su relativno brzo: najbolja je i ovog puta bila Vlada RS, koja je, uprkos tvrdnjama opozicije o političkoj korupciji, formirana mjesec dana od izbora, a Denis Zvizdić je za mandatara Savjeta ministara BiH potvrđen još u februaru. Samo mjesec dana kasnije izabrana je i federalna vlada, koja je, ipak, sve vrijeme u krizi nakon problema između DF-a s jedne strane, i SDA i HDZ-a, s druge, zbog koncepcije rada. Rješenje i tog problema na vidiku je nakon, po mišljenju mnogih, istorijskog pomirenja Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a, i Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA.

Jedan od najvažnijih i najdalekosežnijih događaja godine, iako skoro potpuno izignorisan u bh. medijima, je liberalizacija tržišta električne energije u BiH od 1. januara 2015, a čije dalekosežne posljedice se tek sada počinju osjećati u vidu kreiranja energetskih politika i cijena.

Napredak je postignut i u vidu izvoza bh. robe u EU. Nedavno je odobren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU uprkos pokušajima blokada iz Hrvatske, a nešto ranije i određenih poljoprivrednih proizvoda, poput krompira.

Važan događaj bilo je i usvajanje Okvirne transportne politike do 2030. godine početkom avgusta, čiji je konkretan rezultat i konačno zeleno svjetlo za izgradnju mosta na Savi, koju je Hrvatska takođe godinama blokirala. EU je na bečkom samitu krajem avgusta zemljama zapadnog Balkana obećala milijardu evra u narednih pet godina za investicije u infrastrukturu, uključujući ceste, pruge i energetske objekte.

U maju je BiH preuzela i šestomjesečno predsjedanje Savjetom Evrope.

Iako je više puta bilo najavljivano, institucije BiH nisu uspjele usvojiti mehanizam koordinacije i to ostaje kao jedna od najvećih obaveza u narednom periodu.

Iz Delegacije EU su nam poručili da će svoje komentare o napretku BiH u proteklom periodu iznijeti nakon objavljivanja izvještaja o napretku za 2015. godinu.

Iz ambasada Britanije i Njemačke, koje su lansirale novi pristup EU prema BiH, juče nisu željeli čak ni da se osvrnu na proteklih godinu dana i daju svoje ocjene, te su istakli da će se o napretku izjasniti nakon objavljivanja izvještaja. Ambasada SAD je jedina ambasada koja je pozitivno odgovorila na naš upit. Istakli su da ta zemlja dugo zagovara političke, ekonomske i socijalne reforme neophodne za promociju stabilnosti i prosperiteta sprovođenjem demokratske tranzicije zemlje u skladu sa standardima evropskih institucija. Istakli su da sastavljanje i usvajanje Reformske agende odražava napredak, ali preostaje još mnogo zahtjevnog posla na njenom sprovođenju.

"Usvajanje Zakona o radu u Federaciji BiH je dodatni znak napretka. Reforma radnog zakonodavstva u RS, kao i u FBiH, jedna je od ključnih stavki Reformske agende, te važan prvi korak u sveobuhvatnoj socijalno-ekonomskoj reformi BiH", istakli su oni.

Neki od važnijih pozitivnih događaja:

  • EU usvojila novi pristup koji je rezultirao Reformskom agendom.
  • Liberalizovano tržište električne energije u BiH
  • Odobren izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina u EU
  • EU stala iza izgradnje mosta na Savi kod Gradiške.
  • Vlasti formirane relativno brzo.
  • Danas predstavljanje alternativnog izvještaja o napretku

Odbor za evropske integracije Narodne skupštine RS i Inicijativa za monitoring evropskih integracija će danas organizovati tematsku sjednicu o alternativnom izvještaju o napretku za 2015. godinu.

Kako je istaknuto u saopštenju, na sjednici će biti predstavljeni nalazi iz oblasti demokratije i funkcionisanja pravne države, kao i zaštita ljudskih prava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital