Podsticaji u RS-u manji nego u FBiH

06.02.2017. 14:08 / Izvor: BN TV
Podsticaji u RS-u manji nego u FBiH

Prijedlozima iz Vlade Republike Srpske koji se tiču pravilnika za podsticaje u 2017. godini poljoprivrednici nisu zadovoljni.

Prijedlozima iz Vlade Republike Srpske koji se tiču pravilnika za podsticaje u 2017. godini poljoprivrednici nisu zadovoljni.

Naime, prije dva dana na sastanku sa resornim ministrom Stevom Mirjanićem, predstavnici Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske od ministra su dobili prijedlog pravilnika za podsticaje za ovu godinu.

Taj prijedlog nije dobar, izjavio je predsjednik Skupštine Saveza poljoprivrednika Srpske Mišo Maljčić, gostujući u Dnevniku 2” BN televizije.

"Savez poljoprivrednih proizvođača ne može da bude zadovoljan budućim pravilnikom za 2017, jer će se na taj način biti nastavljen isti nivo podsticaja kao u 2016. Napomenuću da smo prošle godine imali katastrofalne prijedloge", istakao je Maljčić.

On je rekao da poljoprivrednici ne pristaju na, kako kaže, tako male podsticaje, jer ti podsticaji utiču na konkurentnost proizvodne cijene.

"Mi imamo najmanje podsticaje u okruženju, a i na nivou BiH. FBiH ima mnogo veći podsticaj nego poljoprivrednici u Republici Srpskoj. Neshvatljivo je da na primjer za tov svinja u Srpskoj u 2016. imate 20 KM, a u FBiH 60 KM", jasan je Maljčić.

On je istakao da poljoprivrednici neće prihvatiti da se plavi dizel regresira iz podsticaja za 2017. nego traže da plavi dizel bude isti za sve poljoprivredne proizvođače na niivou cijele BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital