Pozajmica putem interneta: Ruska kompanija osniva novo MKD u BiH

06.10.2016. 08:51 / Izvor: capital.ba
Pozajmica putem interneta: Ruska kompanija osniva novo MKD u BiH

U Bosni i Hercegovini do kraja godine trebalo bi da počne sa radom mikrokreditno društvo "Digital Finance International".

U Bosni i Hercegovini do kraja godine trebalo bi da počne sa radom mikrokreditno društvo "Digital Finance International" koje će omogućiti klijentima da u roku od 15 minuta dobiju pozajmicu putem interneta, saznaje poslovni portal Capital.

Osnivač nove mikrokreditne organizacije u RS je Finstar Financial Group iz Moskve koja će sa kompanijom ćerkom "Digital Finance International" predstavljati prvu FinTech kompaniju u BiH. FinTech kompanija podrazumijeva pružanje finansijskih usluga putem savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ova kompanija je početkom jula Agenciji za bankarstvo RS podnijela zahtjev za dobijanje dozvole za rad.

Nova MKD će omogućiti klijentima da registracijom na njihovu internet stranicu podnesu zahtjev za pozamjicu, a period od registracije do isplate kratkoročne pozajmice, neće biti duži od 15 minuta.

"To će biti bum na finansijskom tržištu, naročito u segmentu potrošačkih kredita, a usklađivanjem zakonodavstva u BiH sa svjetskim standardima u oblasti elektronskog odnosno digitalnog finansijskog poslovanja očekuju se napredna fintech rješenja koja je Finstar preko svojih kompanija već sproveo na zapadu i u Ruskoj Federaciji“, kažu poznavaoci prilika u bankarstvu.

Direktor društva u osnivanju je Siniša Pepić, nekadašnji direktor Raiffeisen banke za Republiku Srpsku i član regionalne think-tank organizacije East West Bridge.

Ko je vlasnik Finstar grupe

Osnivač i većinski vlasnik Finstar Financial Group fonda rizičnog kapitala sa procijenjenom tržišnom vrijednošću preko dvije milijarde dolara je Oleg Boyko.

Finstar grupa bavi se operacijama na finansijskom tržištu, tržištu informacionih tehnologija, industriji telekomunikacija te u ostalim komercijlnim poslovima.

Vlasnik Finstar grupe Oleg Boyko bavi se bankarstvom od 1988. kada je osnovao prvu IT kompaniju koja je proizvodila softver za finansijski sektor.

Boyko, odnosno Finstar grupa, takođe je vlasnik finansijske grupe 4Finance koja posluje u više od 20 zemalja svijeta uključujući Njemačku, Španiju i Sjedinjene Američke Države, a bavi se kreditiranjem stanovništva spajajući najbolja iskustva informatičkih tehnologija i finansija.

Boyko je jedan od suvlasnika poznate televijske kuće FashionTV, koja svoj program emituje u više od 198 zemalja.

Oleg Boyko se nalazi na 55. mjestu liste Forbes Rusija sa ličnim bogatstvom procijenjenim na 1.35 milijardu dolara i na 1.476 mjestu na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital