Problem Željeznica RS rješava se posebnim zakonom

04.02.2017. 11:36 / Izvor: SRNA
Problem Željeznica RS rješava se posebnim zakonom

Željeznica su kao jedino željezničko preduzeće u Srpskoj spremne da krenu u postupak restrukturisanja.

Prijedlog zakona o "Željeznicama Republike Srpske" predviđa da sva željeznička infrastruktura bude upisana kao dobro u opštoj upotrebi, svojini i posjedu Republike Srpske.

Navedenim prijedlogom zakona, koji bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici, definisano je da su "Željeznice Republike Srpske" upravljač infrastrukture.

"Na ovaj način, biće pojednostavljene procedure dobijanja saglasnosti za izgradnju i održavanje željezničke infrastrukture, omogućena veća kontrola utrošenih sredstava i kvalitet izvođenja neophodnih radova", navodi se u obrazloženju Prijedloga zakona o "Željeznicama Republike Srpske".

"Željeznicama" su data prava i obaveze kao jedinom upravljaču infrastrukture u Republici Srpskoj, da brinu o infrastrukturi i odvijanju bezbjednog i neprekidnog željezničkog saobraćaja.

"Ovakvim rješenjem nastojalo se zaštititi ovo preduzeće i pomoći da, neopterećeno velikim kreditnim zaduženjima za izgradnju i remont infrastrukture, postigne finansijsku konsolidaciju", istaknuto je u obrazloženju.

U obrazloženju se navodi da su "Željeznice", kao jedino željezničko preduzeće u Srpskoj, spremne da krenu u postupak restrukturisanja, da bi postigle finansijsku stabilnost i počele da zauzimaju mjesto u mreži evropskih željeznica, ali sa postojećim zakonskim rješenjima, što je teško ostvarivo.

Ključni faktori uspjeha u djelatnosti nameću se restrukturisanje društva na optimalan broj zaposlenih radnika, kao i podizanje kapaciteta operatera na veći nivo opremljenosti.

Redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za 7. februar. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital