Provjerava se regularnost prodaje dionica Bosnalijeka

10.10.2016. 13:57 / Izvor: Fena
Provjerava se regularnost prodaje dionica Bosnalijeka

Uprava VGT brokera je zatražila od SASE-a da poništi prodaju i provjeri da li je kupac unaprijed uplatio novac potreban za transakciju na račun svog brokera.

Sarajevska berza je preuzela niz aktivnosti iz svojih nadležnosti da bi se utvrdilo da li je trgovanje koje je obavljeno prilikom vanredne aukcije dionicama Bosnalijeka u skladu s pravilima SASE.

"Sve ono što dosad znamo jeste da je sve bile uredno", izjavio je danas u Sarajevu direktor Sarajevske berze Tarik Kurbegović podsjećajući da je sve počelo s danom aukcije u četvrtak kada im se oko 15 sati obratila brokerska kuća VGT broker „pozivajući se na član zakona, ne i pravila, ne precizirajući tačno o čemu se radi“. 

Uprava „VGT brokera“ je zatražila od SASE-a da poništi prodaju i provjeri da li je kupac unaprijed uplatio novac potreban za transakciju na račun svog brokera, što je jedno od pravila trgovanja na SASE.

Dotad je, kako je dodao Kurbegović, sve bilo regularno i nisu uočili nikakvu nepravilnost, jer bi u suprotnom odmah sami reagirali, a ne bi čekali da im se neko obrati.

"Ono što nam je bilo jako bitno jeste da smo od obadvije brokerske kuće koje su bile akteri aukcije tražili da se izjasne. Naime, taj član zakona koji nam je dostavila brokerska kuća aludira da se može desiti da eventualno nije bilo sredstava za kupovni nalog i mi smo tražili od brokerske kuće koja je bila kupac da nam se izjasni o regularnosti sa te strane. Također, tražili smo i od druge brokerske kuće, koja je bila potencijalni kupac da nam se izjasni na osnovu čega je izrazila tu sumnju i ne samo sumnju nego i traženje da se to poništi", kazao je Kurbegović. 

Pošto u petak do 14 sati nisu dobili odgovor, odnosno izjašnjanje od tih dviju kuća, a zbog hitnosti situacije, kako je kazao Kurbegović, donesena je odluka da se pokrene vanredni nadzor u toku današnjeg dana (jer ne može subotom i nedjeljom) kod obadvije brokerske kuće.

"Prvo smo pokrenuli vanredni nadzor kod brokerske kuće kupca jer nam je to bila najhitnija informacija da provjerimo da li su tu sredstva 'prisutna'  jer je saldiranje na berzi  na T+2, što znači da se prenos vlasništva, kao i prenos novca s kupca na prodavca vrši drugi dan od zaključivanja transakcije, tj. da je saldiranje danas. Prvi vanredni nadzor je bio u 10 sati i prema zasad neformalnim informacijama, navodno su sredstva tu, odnosno sredstva su prebačena i da se nije radilo o nedostaku sredstava kako je bilo prvobitno upućeno", kazao je Kurbegović.

Dodao je da će u toku dana otići u drugu brokersku kuću da bi oni potkrijepili svoju sumnju.

"Tek kada dobijemo svu dokumentaciju, moći ćemo da uočimo da li je eventualno bilo nekih proceduralnih grešaka.  Međutim, goruće pitanje jeste bilo vezano za sredstva na šta se i brokerska kuća pozvala i taj problem je riješen na način da su mi javili da su ta sredstva tu, da je već jutros data instrukcija bankovna da se sredstva s kupca prebace prodavcu", dodao je Kurbegović.

 Na pitanje kada će javnosti biti poznato ime kupca dionica Bosnalijeka, Kurbegović je kazao da  Sarajevska berza nema takve informacije.

"Mi samo vidimo klijentske račune. Niti mi to tražimo izuzev ako je predmet nekog nadzora. Niko nije u obavezi da da ime kupca. S druge strane, Registar vrijednosnih papira na svojoj web stranici ima  ažuriranu listu prvih deset najvećih vlasnika svih kompanija. Što znači, ako se radi o nekom većem  kupcu, nakon drugog dana, vi ćete uvidom na tu listu na Registru vidjeti ko je kupac. Ali niko nije u obavezi da to javno objavi", dodao je  Kurbegović.  

U četvrtak, 6. oktobra, putem SASE-a  prodat je paket od 1.507.724 dionice koje su bile u vlasništvu Vlade FBiH, a koje čine 19,26 posto vlasničkog udjela u „Bosnalijeku“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital