Rast prihoda u naredne tri godine

29.05.2017. 14:01 / Izvor: SRNA
Rast prihoda u naredne tri godine

Rast prihoda od indirektnih poreza u BiH prema projekcijama u narednoj godini trebalo bi da se kreće po stopi od 2,7 odsto.

Rast prihoda od indirektnih poreza u BiH prema projekcijama u narednoj godini trebalo bi da se kreće po stopi od 2,7 odsto, u 2019. godini 3,5 odsto, a u 2020. godini 3,9 odsto, podaci su iz biltena Odjeljenja za makreoekonosmu analizu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Najveći generator suficita prihoda od indirektnih poreza u navedenom periodu biće PDV, s obzirom na njegovo značajno učešće u prihodima, te planiranim stabilnim stopama rasta u skladu sa projektovanim stopama rasta potrošnje.

U 2018. 2019. i 2020. godini prihodi od PDV-a generisaće više od 85 odsto apsolutnog godišnjeg projektovanog rasta prihoda od indirektnih poreza.

Projekcije akciza na duvanske prerađevine zasnovane su na nastavku primjene politike usklađivanja oporezivanja cigareta sa standardima EU i usklađivanja oporezivanja rezanog duvana sa oporezivanjem cigareta.

Projekcije se zasnivaju na pretpostavci potpunog prenosa dodatnog poreskog opterećenja na maloprodajne cijene duvanskih prerađevina.

Očekuje se da će zbog rasta maloprodajnih cijena doći do daljeg jačanja supstitucije cigareta rezanim duvanom, erozije tržišta cigareta i snaženja crnog tržišta cigareta i duvana, a spori oporavak ekonomije i potrošnje neće moći da ublaži negativne trendove.

U takvim okolnostima u posmatranim godinama može se očekivati još izraženiji pad prihoda od akciza na duvanske prerađevine.

U periodu 2018-2020. godine planirane su stabilne stope rasta akciza na derivate nafte i putarine.

Očekuje se da će se potrošnja derivate nafte u BiH konsolidovati u narednim godinama, tim više što međunarodne agencije očekuju da će se rast cijena derivata nafte u narednoj godini kretati između dva i šest odsto.

Projekcije carina prate projektovane stope rasta uvoza i uključuju pune efekte primjene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ BiH sa EU i konačno ukidanje carina na uvoz roba porijeklom iz zemalja članica EFTA.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital