Rastu cijene u Federaciji BiH, najviše poskupjele odjeća i obuća

19.04.2017. 08:42 / Izvor: Akta.ba
Rastu cijene u Federaciji BiH, najviše poskupjele odjeća i obuća

Potrošačke cijene u Federaciji Bosne i Hercegovine porasle su za gotovo 2 posto tijekom ožujka.

Potrošačke cijene u Federaciji Bosne i Hercegovine porasle su za gotovo 2 posto tijekom ožujka, čime je nastavljen trend porasta cijena iz prethodnog mjeseca.

Točnije rečeno, cijene su u ožujku povećane za 1.9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u odnosu na veljaču, cijene u pojedinim sektorima su veće za 0.2 posto, pokazuju rezultati istraživanja godišnje inflacije, priopćeno Federalnog zavoda za statistiku. 

Promatrano prema odjelima Klasifikacije osobne potrošnje prema namjeni, cijene su najviše porasle u odjelu Odjeće i obuće i to za 4.6 posto, dok su u Odjelima ostala roba i usluge, Obrazovanje, Restorani i hoteli, Hrana i bezalkoholna pića cijene povećane između 0.1 i 0.3 posto, u odnosu na veljaču. 

Došlo je i do pojeftinjenja pojedinih usluga, te su tako u odjeljcima Prijevoz, te Rekreacija i Kultura cijene niže za 0.4 i 0.2 posto. Smanjene su i cijene u odjelu Stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti, te Namještaj, kućanski aparati i redovito održavanje kuće za 0.1 posto, dok se u ostalim odjelima cijene nisu značajnije mijenjale, piše Radiosarajevo.ba. 

Ipak, ovo ukazuje na trend poskupljenja koji bi se u ovoj godini mogao nastaviti, što bi moglo izazvati mnoge probleme stanovnicima BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital