RS: Blagi rast zaposlenih u realnom sektoru

25.01.2016. 08:57 / Izvor: RTRS
RS: Blagi rast zaposlenih u realnom sektoru

Više radnika rezultiralo je - većom produktivnosti. Dokaz za to je prošla godina. Industrijska proizvodnja porasla je za 2, 7% u odnosu na 2014.godinu, a veći je i broj radnika u sektoru industrije – kaže statistika.

Da Republika Srpska ima potencijal za privredni rast pokazuju i statistički podaci.

Sektor industrijske proizvodnje u toku 2015.godine zabilježio je porast od 2, 7% u odnosu na godinu prije, ali i povećanje broja zaposlenih.

Ono što je najvažnije - zabilježen je blagi rast zaposlenih u realnom sektoru. U industriji je zaposleno 1,3 odsto više neko u 2014. godini. Dok nadležni poručuju da bi ovaj trend trebalo da bude nastavljen i u ovoj godini, analitičari smatraju da ovo povećanje nije beznačajno, ali da je, ipak, malo na ukupnom broju nezaposlenih. Zato Vlada poručuje da će prioritet i dalje biti podsticanje novog zapošljavanja, s ciljem još izraženijeg ekonomskog rasta.

Više radnika rezultiralo je - većom produktivnosti. Dokaz za to je prošla godina. Industrijska proizvodnja porasla je za 2, 7% u odnosu na 2014.godinu, a veći je i broj radnika u sektoru industrije – kaže statistika, a to je dobar put ka rastu bruto domaćeg proizvoda.

"Broj zaposlenih radnika u industriji Srpske u prošloj godini veći je za 1,3 odsto u odnosu na godinu prije. Kada je riječ o području vađenja ruda i kamena ostvaren rast od 10 odsto, u prerađivačkoj industriji ostvaren je rast od 2,7 odsto, dok je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom zabilježen pad od jedan odsto", istakla je Radmila Čičković, direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Da bi statistički pokazatelji išli uzlaznom putanjom i ove godine, domaću industriju treba podsticati i novim zapošljavanjem. A to onda vodi ka ukupnom rastu ekonomije, smatra ministar industrije, Petar Đokić.

"Podrška industriji treba da se ogleda kroz privlačenje stranih investitora, podrška našim investitorima da ulažu u vlastita preduzeća i to je vrlo važno na čemu ćemo da insistiramo u toku ove godine", naglasio je Đokić.

Svaki rast i pozitivan trend su za pohvalu, kažu ekonomisti. Ipak, statistički pokazatelji bi, kažu, trebalo da budu veći ako se uzme u obzir niska stopa nezaposlenosti.

"Rast od 1, 3% je vrlo nizak, ne možemo reći da je beznačajno, ali bi trebalo da bude u većoj mjeri da bi se veći efekti osjetili u privredi Republike Srpske. Svakako, bitno je da je rast", zaključio je Predrag Dudaković, ekonomista.

Pozitivna ekonomska slika svakako je jedan od ciljeva – tome u prilog i činjenica da je započet niz energetskih projekata koji bi u ovoj godini mogli da uđu u završnu fazu. Јedan od najznačajnijih primjera je TE Stanari, čiji bi prvi kilovati struje na mreži trebalo da budu već u maju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital