RS uzima kredit na 32 godine za zapošljavanje starijih od 40

14.04.2017. 14:20 / Izvor: Faktor
RS uzima kredit na 32 godine za zapošljavanje starijih od 40

Javni dug RS-a na dan 30. novembar 2016. godine iznosio je 4,3 milijarde KM.

Krajnji korisnik i dužnik po zajmu bit će entitet, a u odluci o zaduženju se navodi da je među uvjetima kredita da je rok otplate 32 godine, period od sedam godina za odgodu plaćanja, kamatna stopa Euribor uvećana za varijabilni raspon, kao i da je otplata glavnice na polugodišnjem nivou 15. maja i 15. novembra.

"Reformska mjera Vlade RS-a u oblasti zapošljavanja i tržišta rada je povećanje efikasnosti tržišta rada, a u postizanju ovog cilja značajno će pomoći zajam Svjetske banke. To će pomoći u realizaciji aktivnih mjera zapošljavanja i direktno dovesti do povećanja broja zaposlenih uz istovremeno smanjenje broja nezaposlenih. Upravo je ovo prvi strateški cilj utvrđen Strategijom zapošljavanja RS. Direktnim stimulisanjem poslodavaca sredstvima iz ovog zajma ostvaruje se i drugi strateški cilj, održivost postojeće zaposlenosti i kreiranje novih radnih mjesta", navodi se u odluci o zaduženju.

Napominje se i da je Svjetska banka spremna da odobri sredstva za realizaciju ovog projekta, uz napomenu da su održani pregovori u Sarajevu između predstavnika IBRD-a, BiH, RS i Federacije BiH od 26. do 28. oktobra 2016. godine.

Javni dug RS-a na dan 30. novembar 2016. godine iznosio je 4,3 milijarde KM. Ukupan dug RS-a na isti datum iznosio je 5,3 milijarde KM ili 56,62 posto procijenjenog BDP-a za 2016. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital