Sanski Most: Rebalansom budžet povećan za 720.000 KM

06.07.2015. 09:35 / Izvor: Fena
Sanski Most: Rebalansom budžet povećan za 720.000 KM

Općinsko vijeće Sanski Most usvojilo je naj sjednici rebalans budžeta općine za ovu godinu, kojim je budžet povećan za 720.000 KM u odnosu na planirani.

Općinsko vijeće Sanski Most usvojilo je naj sjednici rebalans budžeta općine za ovu godinu, kojim je budžet povećan za 720.000 KM u odnosu na planirani.

Ukupna budžetska sredstva općine za ovu godinu iznose preko 12,3 miliona maraka, što je povećanje za 6,2 posto u odnosu na prvobitni plan.

Kako je istakao općinski načelnik Mustafa Avdagić, povećanje budžeta omogućeno je sredstvima, koja su ostvarena planiranim povećanje naplate koncesija, te od prodaje zemljišta u vlasništvu općine, kao i nekretnina.

Prihodi od koncesija se u najvećoj mjeri odnose na skoro uvođenje firme "Lager" u eksploataciju nalazišta uglja u kamengradskom bazenu. Ova firma iz Posušja obećala je i jednokratnu uplatu koncesione naknade u iznosu od 320.000 maraka, na osnovu toga što im je Vijeće nedavno odobrilo saglasnost za početak radova. Značajan priliv sredstava ostvaren je i od prodaje općinske imovine u iznosu od 400.000 maraka.

"Prodata imovina je na ovaj način stavljena u razvojnu funkciju, s obzirom da su se novi vlasnici obavezali na dalja ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, tako da se kroz nove investicije očekuju i dodatni budžetski prihodi", istakao je Avdagić.

Dodao je da se u narednom periodu očekuju nove aktivnosti, kada je riječ o iskorištavanju prirodnih bogatstava, s obzirom na interesovanje nekoliko investitora, tako da se očekuju i novi prihodi u općinskom budžetu od naplate koncesionih prava.

Kada je riječ o rashodovnoj strani, značajna sredstva usmjerena su ka Općinskom fondu za komunalne djelatnosti i infrastrukturu, kao i projektima koji se realiziraju u mjesnim zajednicama. Ova ulaganja su plod nedavnog niza posjeta načelnika Avdagića tamošnjim mjesnim zajednicama, te razgovora s mještanima o njihovim prioritetnim potrebama.

Na rashodovnoj strani povećana su sredstva za zapošljavanje pripravnika i volontera u javnim ustanovama i poduzećima, kao i izmirenja dugovanja, koje Općina ima prema pojedinim javnim poduzećima.

Značajna sredstva su usmjerena i ka sufinansiranju projekata, koje lokalne vlatsi realiziraju u saradnji s međunarodnim donatorskim organizacijama, kao i za izgradnju i rekonstrukciju vodovodnog sistema. Za izgradnju spomen obilježja na području Općine Sanski Most usmjereno je 20.000 maraka, a za izmirenje dugovanja za zgradu gradskog kina, te nova ulaganja u nju bit će izdvojeno 176.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital