SASE predstavila Islamski indeks na Sarajevo Biznis Forumu

23.05.2017. 08:12 / Izvor: Akta.ba
SASE predstavila Islamski indeks na Sarajevo Biznis Forumu

O značaju ovog indeksa sa aspekta islamske ekonomije, te o samim kompanijama koje su ušle u njegov sastav, govorio je Ahmed Hodžić.

U okviru Okruglog stola na temu "Islamska ekonomija", zasebnog događaja na platformi 8. Sarajevo Biznis Foruma (SBF 2017), Sarajevska berza-burza je predstavila „SASE Islamski indeks – u saradnji sa BBI bankom“, koji je lansiran 10. oktobra prošle godine. Inače, ovo je prvi, i za sada jedini, islamski indeks dionica u ovoj regiji, pa i šire.

O značaju ovog indeksa sa aspekta islamske ekonomije, te o samim kompanijama koje su ušle u njegov sastav, govorio je Ahmed Hodžić, rukovodilac Odjela trgovine i nadzora Sarajevske berze-burze. Nakon što se ukratko osvrnuo na metodologiju, odnosno na sam način i proces kreiranja indeksa, Ahmed Hodžić je naglasio da je najveći dio ovih kriterija, ustvari, u skladu sa kriterijima onih investicija koje se na zapadu zovu Social responsible investment (SRI), a koje čine koncept prilično popularan među osviješćenim investitorima, a koji je u skladu sa ekološkom i humanističkom etikom.

"Sarajevska berza se odlučila na ovaj pionirski posao na ovim prostorima iz više razloga, a jedan od njih je taj što finansije, koje funkcioniraju u skladu sa islamskim principima, bilježe enorman rast u zadnjih nekoliko dekada. Također, potražnja za finansijskim proizvodima usklađenim sa ovim principima je u velikom porastu", istakao je Hodžić, i dodao da je Sarajevska berza željela biti dio svega toga, te kreirati i ponuditi svoje proizvode tom investitorskom univerzumu.

"Želimo privući jedan dio tih investicija i u BiH, nudeći takvim investitorima jasan pregled koje se investicije na SASE mogu smatrati usklađenim sa principima islamske ekonomije", rekao je.

Inače, skraćeni naziv Indeksa je „SASX-BBI“, a čine ga 25 dionica iz grupe/liste dionica, od ukupno 117 dionica/kompanija, za koje se, nakon primijenjenih metodologija (screeninga), može smatrati da posluju u skladu sa islamskim principima. Kompanije koje su ušle u sastav indeksa iz različitih su djelatnosti: telekomunikacije, proizvodnja i distribucija električne energije, farmacija, transport, trgovina, prehrambena industrija, proizvodnja auto-dijelova, ekstrakcija ruda, inžinjering, itd...

Neke od tih kompanija su u većinskom državnom vlasništvu, dok su većina njih potpuno privatne kompanije. Sve se smatraju likvidnima, u smislu prometa, te su to kompanije sa značajnim tržišnim kapitalizacijama:

"Ukupna tržišna kapitalizacija indeksa prelazi 1,2 milijarde KM, što je respektabilna vrijednost, a pri tom se misli samo na dio kapitalizacije pojedinih kompanija iz sastava, proporcionalno udjelu u sastavu indeksa", pojasnio je Ahmed Hodžić, i dodao da treba naglasiti da kompanije koje su ušle u sastav indeksa ( i na listu) nisu, naravno, selektirane po tome koje su vjere njihovi vlasnici, odnosno dioničari, te da to uopće nije bitno. Ono što je bitno jeste to da njihovo poslovanje ( i u operativnom i u finansijskom smislu) ne izlazi iz okvira navedenih kriterija. Tako veliki dio ovih kompanija nije ni znao da njihovo poslovanje, ustvari, zadovoljava sve kriterije islamske ekonomije.

"Još je rano govoriti da li je, i u kojoj mjeri, na performanse ovih dionica uticalo njihovo uključivanje u indeks, no možemo se nadati pozitivnom uticaju. Posmatrano sa aktivne poslovne strane ovih kompanija, nadamo se da će činjenica da su te kompanije „označene“ kao one čije su poslovanje i finansije u skladu sa islamskim principima, imati pozitivan efekat kod onih potršača i tržišta koji vode računa o istima", zaključio je Ahmed Hodžić.

I na kraju, potrebno je istaći kako Bosna i Hercegovina ima banku koja posluje u skladu sa principima islamske ekonomije, također ima i veliki broj kompanija koje usklađuju svoju proizvodnju i proizvode sa halal principima, te uz tržište kapitala (berzu), koje pruža informacije o usklađenim dionicama/kompanijama, svi zajedno možemo biti značajan partner svima koji žele poslovati u skladu s ovim principima. Stoga smatramo da iz svega toga naša zemlja, ali i naši partneri, mogu imati značajne benifite u više različitih društveno-ekonomskih sfera, i to bez obzira na to da li se radi o potrošačima, proizvođačima, kompanijama, izvoznicima, uvoznicima, domaćim ili stranim investitorima, portfolio ili direktnim stranim investicijama.

Inače, Okrugli stol je u okviru SBF 2017 organizovao „Dubai Exports“, specijalizovana agencija Vlade Dubai-a, u saradnji sa Dubai Islamic Ekonomy Development Center. Okrugli stol je održan u prostorijama Bijele sale Parlamenta Bosne i Hercegovine, a cilj mu je bio predstaviti priliku preoblikovanja tradicionalne rasprave o islamskim finansijama i istražiti potencijal za poboljšanje međunarodnog rasta halal proizvoda i islamske životne ekonomije. Okrugli stol moderirao je dr Ashaf Mahate, glavni ekonomist Dubai Exports-a. Okruglom stolu prisustvovao je veliki broj investitora, poduzetnika i ostalih učesnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital