SASE: U proteklih 15 godina više od sedam milijardi KM prometa

13.04.2017. 08:22 / Izvor: Akta.ba
SASE: U proteklih 15 godina više od sedam milijardi KM prometa

Prva transakcija na Sarajevskoj berzi vrijednosnih papira (SASE) obavljena je na današnji dan, prije 15 godina.  

Prva transakcija na Sarajevskoj berzi vrijednosnih papira (SASE) obavljena je na današnji dan, prije 15 godina.  

Ukupan promet tog prvog dana trgovine iznosio je 3.099,20 KM i realiziran je u dvije transakcije. Tog utorka, 12. aprila 2002. godine, protrgovano je deset dionica (tadašnjeg) Privatizacijskog investicionog fonda "Big Investiciona grupa" po cijeni od 9,92 KM po dionici, kao i 30 dionica "VGT-Osiguranja" d.d. Visoko, po cijeni od 100 KM po dionici. 

U proteklih 15 godina na Sarajevskoj berzi zabilježeno je više od sedam milijardi prometa (do današnjeg dana ukupan promet je 7.192.241.962,31 KM), zaključeno je 614.148 transakcija u kojima je prometovano sa 658.596.015 vrijednosnih papira. 

Berza je u proteklih 15 godina imala svoje uspone i padove, kroz koje je nesumnjivo rasla i jačala. Prošla je dug put, od pukog mjesta za promjenu vlasništva nad dionicama upisanim u postupku masovne privatizacije, do finansijskog tržišta. Višestruko je proširila svoje kapacitete, kao i instrumente kojima se trguje.

Ostvarila je uspješne saradnje sa najrazvijenijim berzama u regionu, te primjenjujući najbolje prakse, izrasla u jedan od najbitnijih učesnika na domaćem tržištu kapitala. Aktivno učestvujući u edukativnim, profesionalnim i naučnim projektima u oblasti finansijskog i ekonomskog tržišta, te radeći na uvezivanju tržišta, Sarajevska berza je danas ravnopravan učesnik i priznat akter u globalnim tokovima i tržištima.

Višestruko proširujući pravce djelovanja, Sarajevska berza je snažno doprinijela transparentnosti na tržištu, u prilog čemu najjače govori podatak o tome da su u ranom stadiju razvoja tržišta samo najuporniji investitori mogli doći do osnovnih informacija o poslovanju kompanija kojima se trguje na berzi, a da su danas, svi podaci o kompanijama dostupni na jednom mjestu, na web-stranici SASE, na kojoj svaka kompanija u Federaciji BiH ima svoj profil. 

Sarajevska berza će i u budućnosti nastojati da, pored svoje primarne funkcije, povezivanja ponude i potražnje za vrijednosnim papirima, bude pokretač pozitivnih promjena na domaćem tržištu kapitala, da aktivno prati i sudjeluje u regionalnim i globalnim pravcima i trendovima, te da na taj način i dalje doprinosi ekonomskom razvoju i prosperitetu naše zemlje, saopćeno je iz SASE. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital