Sektor osiguranja u FBiH lani poslovao s dobiti od oko 12,7 miliona KM

03.09.2015. 13:59 / Izvor: Akta.ba
Sektor osiguranja u FBiH lani poslovao s dobiti od oko 12,7 miliona KM

Nema značajnih promjena kada je u pitanju učešće sektora osiguranja u dijelu finansijskog sektora koji čine osiguranje i banke. I pored pozitivnog trenda rasta, tržište osiguranja je nedovoljno razvijeno.

Federalna vlada usvojila je Izvještaj o radu Agencije za nadzor osiguranja FBiH za 2014.godinu s Informacijom o poslovanju društava za osiguranje sa stanjem na dan 31.12.2014.godine, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

U izvještajnom periodu je Agencija za nadzor, u skladu s regulatornom i nadzornom funkcijom, analizirala stanje, provodila planirane kontrole, izdavala naloge, te poduzimala mjere u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, u cilju daljnjeg stvaranja uslova za stabilno i transparetno funkcionisanje tržišta osiguranja.

Pokazatelji ukazuju da nema značajnih promjena kada je u pitanju učešće sektora osiguranja u dijelu finansijskog sektora koji čine osiguranje i banke. Taj udio, posmatrano kroz bilansnu sumu, iznosi 5,84 posto dok je u 2013.godini iznosio 5,57 posto. Udio u kapitalu iznosi 8,6 posto, a u 2013. godini iznosio je 8,85 posto. Sektor osiguranja je poslovao s dobiti oko 12,7 miliona KM. I pored pozitivnog trenda rasta, tržište osiguranja je nedovoljno razvijeno, što je uslovljeno značajnim učešćem obaveznog osiguranja, finansijskom i ekonomskom situacijom, usporenim privrednim rastom, te niskim nivoom životnog standarda stanovništva.

Na dan 31.12.2014.godine u FBiH je poslovalo trinaest društava za osiguranje, od čega pet obavlja isključivo poslove neživotnih osiguranja, sedam poslove neživotnih i životnih osiguranja (kompozitna društva) i jedno poslove reosiguranja. Od navedenih društava, jedanaest putem podružnica posluju u Republici Srpskoj, a sedam iz Republike Srpske putem podružnica/filijala u Federaciji BiH. Osnivanjem i poslovanjem podružnica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH osigurava se funkcionisanje jedinstvenog tržišta osiguranja.

Sedam društava je u većinskom vlasništvu rezidenata, a u odnosu na prethodni izvještajni period nije došlo do promjene vlasničke strukture kapitala.

Ostvarena premija u 2014. godini iznosi 406,3 miliona KM, od čega je 307 miliona KM ostvareno u okviru poslova neživotnih osiguranja, a 99,2 miliona KM u životnom osiguranju. U odnosu na prethodnu godinu, premija je povećana za 5,05 posto, što je prvenstveno rezultat povećanja premije životnog osiguranja. U strukturi premije povećanje u okviru životnog osiguranja iznosi 14,5 posto a 2,32 posto kod neživotnih osiguranja. U strukturi portfelja osiguranja i dalje dominira neživotno osiguranje sa 75,57 posto.

U cilju informisanja, Agencija za nadzor na službenoj web stranici redovno objavljuje podatke i upoznaje javnost o svim važnim pitanjima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital