Softić: Dvije decenije stabilne monetarne politike

12.08.2017. 09:39 / Izvor: Akta.ba
Softić: Dvije decenije stabilne monetarne politike

Izložba predstavlja prvu u nizu aktivnosti kojom, pod sloganom "20 godina stabilnosti".

U povodu obilježavanja 20. godišnjice Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu jučer, 11. augusta 2017. godine, otvorena je numizmatička izložba pod nazivom "Tragom novca“. Izložba predstavlja prvu u nizu aktivnosti kojom, pod sloganom "20 godina stabilnosti". CBBiH obilježava 20. godišnjicu rada. Izložbu je svečano otvorio guverner CBBiH Senad Softić, a otvaranju je prethodila  svečana sjednica Upravnog vijeća CBBiH.

U prigodnom obraćanju prisutnima, guverner Softić je istakao da je Centralna banka Bosne i Hercegovine, koja je počela s radom 11. augusta 1997. godine, odgovorna za izdavanje novca i provođenje monetarne politike na jedinstvenom ekonomskom prostoru.

"Ponosan sam što mogu istaći da je CBBiH potpuno neovisna, kredibilna i transparentna, i da je svih ovih godina, provodeći monetarnu politiku, služila kao jedan od temelja makroekonomske stabilnosti", rekao je guverner Softić.

Prve novčanice konvertibilne marke izdate su 22. juna 1998. godine, a prvi kovani novac u decembru iste godine.

"Postavka novca koju danas otvaramo prikazuje najljepše i najznačajnije primjerke novca u opticaju na teritoriji današnje Bosne i Hercegovine, od 4. vijeka prije nove ere do 21. vijeka, koji su dio kolekcije novca u vlasništvu Zemaljskog muzeja BiH ili CBBiH, uključujući i novac koji je trenutno u opticaju", kazao je guverner.

Izložba će za javnost biti otvorena do 22. septembra 2017. godine. S ciljem promovisanja ove postavke i informisanja javnosti o novcu u opticaju na teritoriji Bosne i Hercegovine kroz različite historijske periode, CBBiH planira, u saradnji sa svojim partnerskim institucijama i obrazovnim institucijama, upriličiti i organizovane posjete Muzeju do zatvaranja izložbe.

Danas je u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine prikazan promotivni spot o CBBiH, a tokom trajanja izložbe, u prostoriji u kojoj se nalazi postavka novca, prikazivaće se i video film o CBBiH. Guverner Softić promovisao je i jubilarno izdanje srebrenjaka CBBiH, posebno dizajniranog i izrađenog kako bi bila upotpunjena svečanost obilježavanja 20. godišnjice CBBiH.

Kako je proteklih 20 godina fokus rada CBBiH na stabilnosti, danas će, u večernjim satima, na fasadi zgrade CBBiH u Sarajevu biti postavljena video projekcija u znaku “20 godina stabilnosti”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital