Softić: Kamate neće rasti

22.06.2017. 10:11 / Izvor: Dnevni Avaz
Softić: Kamate neće rasti

Softić je pojasnio da se u BiH od 2012. godine bilježi trend pada prosječnih nominalnih kamatnih stopa, ali to hoće li kamatne stope u BiH i dalje padati i kojim intenzitetom, ovisi o nekoliko faktora.

Dok je na snazi politika negativnih kamatnih stopa u eurozoni, ne treba očekivati rast kamatnih stopa u BiH, potvrdio je u izjavi za „Dnevni avaz" Senad Softić, guverner Centralne banke BiH.

Softić je pojasnio da se u BiH od 2012. godine bilježi trend pada prosječnih nominalnih kamatnih stopa, ali to hoće li kamatne stope u BiH i dalje padati i kojim intenzitetom, ovisi o nekoliko faktora.

Guverner tvrdi da je prvi, svakako, domaća potražnja za kreditima, pogotovo od klijenata s dobrim kreditnim rejtingom.

"Drugi bitan faktor je poslovna politika grupacija iz kojih dolaze banke, aktive u BiH i makroekonomski trendovi i rizici u drugim zemljama u kojima je grupacija prisutna. Treći faktor je suvereni rejting zemlje. Konačno, tu su i inflatorna kretanja. Imajući u vidu sve navedeno te makroekonomski kontekst u BiH i okruženju, u kratkom roku ne očekujemo znatno smanjenje nominalnih kamatnih stopa na kredite, ali je malo vjerovatan i njihov rast", rekao je Softić.

Ocijenio je da postoji znatna disperzija u kamatnim stopama među bankama, ali i među klijentima jedne banke, koja ovisi o kreditnom rejtingu samih klijenata.

"U aprilu je prosječna kamatna stopa na kredite stanovništvu, bez obzira na roćnost i valutu denominacije, iznosila 6,58 posto. Prosječna kamatna stopa na kredite preduzećima iznosila je 4,44 posto. Što se tiče kamatnih stopa na depozite, također ne očekujemo znatna odstupanja od dosadašnjih trendova u 2017.", smatra Softić.

Banke se, tvrdi on, zbog procesa razduživanja sve više oslanjaju na domaće izvore finansiranja, a zbog niskog životnog standarda i raspoloživog dohotka, ni štednja građana nije znatna.

"Prema tome, dok ne ojača domaća potražnja za kreditima, koja je, opet, uslovljena jačom kreditnom aktivnošću, ne očekujemo znatan rast kamatnih stopa na štedne depozite domaćih sektora", tvrdi Softić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital