Spajanje decenije: Američki gigant Kraft Heinz želi preuzeti Unilever

18.02.2017. 11:30 / Izvor: Blic
Spajanje decenije: Američki gigant Kraft Heinz želi preuzeti Unilever

Američki gigant u prehrambenoj industriji "Kraft Hajnc" je dostavio ponudu od 115 milijardi funti.

Američki gigant u prehrambenoj industriji "Kraft Heinz" je dostavio ponudu od 115 milijardi funti (134 milijarde eura) za preuzimanje britansko-holandske korporacije "Unilever", druge najveće na svijetu u oblasti potrošačkih dobara, koja ima brendove poput "Persila", "Dava" i "P&G", piše Blic.

"Kraft" je saopštio da je "Unilever" odbio ponudu, ali da je spajanje još u opticaju. Ako se ono desi, biće to drugo najveće korporativno spajanje na svijetu.

"Unilever" je u saopštenju Londonskoj berzi označio "Kraftovu" ponudu kao premalu, te "ne vide bazu za dalju diskusiju", niti vide finansijsku niti stratešku dobit od predloženog dogovora. "Kraft" je ponudio 50 dolara po akciji Unilevera u kešu i "Kraftovim" dionicama. "Unileverove" dionice su odmah skočile 12 odsto, a "Kraftove" pet odsto.

Zanimljivo je da je "Unilever" značajno veći od partnera koji je ponudio preuzimanje, ali "Kraft Hajnc" iza sebe ima dva milijardera kao investitore: Vorena Bafeta (3. na Forbsovoj listi, vlasnik je 27 odsto Kraft Hajnca) i Brazilca Horehea Lemana (19. na Forbsovoj listi i 24 odsto Kraft Hajnca).

Novi gigant bi imao kombinovanu vrednost od preko 200 milijardi funti, prihode od 68 milijardi funti i vojsku od 210.000 zaposlenih. Od toga samo Unilever ima 168.000 radnika u 110 zemalja i prihod od 46 milijardi funti.

Dva milijardera iza "Krafta" imaju zajedno 89 milijardi dolara bogatstva i 51 odsto Krafta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital