Spoljnotrgovinska razmjena sa Italijom u stalnom porastu

15.06.2017. 14:26 / Izvor: Akta.ba
Spoljnotrgovinska razmjena sa Italijom u stalnom porastu

Na sastanku je razmatran prijedlog o zaključivanju sporazuma između dvije zemlje, u oblasti poljoprivrede i šumarstva.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović, sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Italije u BiH Nikolom Minazijem (Nicola Minasi), u cilju razgovora o zajedničkim projektima, spoljnotrgovinskoj razmjeni i daljem unaprjeđenju saradnje dvije zemlje.

Zajednički je konstatovano da je Italija drugi spoljnotrgovinski partner BiH, sa robnom razmjenom, na godišnjem nivou, od  3 milijarde i 30 miliona KM.

„Važno je da se robna razmjena sa Republikom Italijom  konstantno povećava, sa značajnom pokrivenošću od strane BiH, od preko 60%“, istakao je ministar Šarović.

Na sastanku je razmatran prijedlog o zaključivanju sporazuma između dvije zemlje, u oblasti poljoprivrede i šumarstva, kako bi se, kroz različite projekte, iskoristila značajna finansijska podrška Republike Italije. Takođe je, sa italijanske strane, upućen prijedlog za zaključivanje sporazuma o zaštiti prirodne okoline i klimatskih promjena.

Ambasador Minazi uručio je ministru Šaroviću poziv italijanskog ministra za ekonomski razvoj Karla Kalende (Carlo Calenda) za prisustvo na Samitu za Zapadni Balkan u Trstu 12. jula, gdje će Bosna i Hercegovina,  za finansiranje iz fondova Evropske unije, kandidovati značajne razvojne projekte.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital