Strani investitori u prva tri mjeseca u BiH investirali 210,8 miliona KM

07.09.2017. 14:11 / Izvor: Akta.ba
Strani investitori u prva tri mjeseca u BiH investirali 210,8 miliona KM

U prvom kvartalu 2017. godine Bosna i Hercegovina je zabilježila rast stranih investicija od 28,7 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U prvom kvartalu 2017. godine Bosna i Hercegovina je zabilježila rast stranih investicija od 28,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, što je ohrabrujuća činjenica s obzirom na situaciju iz prethodnih nekoliko godina kada je uglavnom billježen pad stranih investicija.

Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH strani investitori su u prva tri mjeseca investirali 210,8 miliona KM, saopćeno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Iz FIPA-e navode da ulažu ogromne napore na promociji BiH kao privlačne investicione destinacije i pronalaženju novih potencijalnih investitora iz inostranstva, ali da im posao znatno otežavaju povremene političke turbulencije, koje plaše investitore i odvraćaju ih od investiranja u BiH.

Prepreka su, ističu, i veliki novčani podsticaji koje stranim investitorima daju susjedne države (od tri do sedam hiljada eura po novootvorenom radnom mjestu), za koje BiH nema izdvojenih sredstava.

"Međutim, i pored svih teškoća, ipak daju određene rezultate stalni sastanci i razgovori koje FIPA ima s potencijalnim stranim investitorima, uvjeravanja da je uloženi novac siguran u BiH, te isticanje primjera stranih investitora koji uspješno posluju u BiH i čak reinvestiraju", navode iz FIPA-e.

Porast investicija, naglašavaju iz FIPA-e, dodatno obavezuje sve nadležne organe u BiH i entitetima da se nastavi raditi na poboljšanju uslova za privređivanje, za domaće i za strane investitore, na konsolidovanju političkih prilika u zemlji, reformskom putu ka EU, ali i na koordiniranom nastupu nadležnih institucija na privlačenju stranih investicija, na čelu s FIPA-om kao koordinatorom aktivnosti.

Tvrde da su BiH potrebne strane investicije usljed nedostatka domaćih sredstava za pokretanje značajnijeg investicionog ciklusa, radi zapošljavanja, prenošenja novih tehnologija, znanja, vještina, i ostvarivanja značajnijeg ekonomskog rasta.

Nadaju se da će trend rasta investicija biti nastavljen do kraja godine, kao i interes stranih kompanija za ulaganjem u BiH, s obzirom na trenutne aktivnosti koje nadležne institucije provode na prezentiranju i promociji zemlje i njenih mogućnosti za ulaganje, saopćeno je iz FIPA-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital