Svjetska banka: Za BiH se očekuje ekonomski rast od 1,9 posto

28.09.2015. 13:46 / Izvor: Agencije
Svjetska banka: Za BiH se očekuje ekonomski rast od 1,9 posto

Predstavnici Svjetske banke izjavili su da međunarodne institucije od bh. vlasti nisu tražile povećanje akciza te da oni taj potez ne preporučuju.

Tempo ekonomskih aktivnosti u šest država jugoistočne Evrope se ubrazava, a prema očekivanjima, stopa ekonomskog rasta u regionu u ovoj godini trebalo bi da iznosi u prosjeku oko 1,8 odsto, a u BiH 1,9 odsto, rečeno je danas u Sarajevu na prezentacije Redovnog ekonomskog izvještaja Svjetske banke za jugoistočnu Evropu.

Istaknuto je da će pokretači tog rasta za BiH biti građevinarstvo i industrijska proizvodnja.

Ovaj izvještaj novinarima su predstavili direktor Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope Ellen Goldstein i vodeći ekonomista Svjetske banke za zapadni Balkani i koautor izvještaja Gallina Vincelette, dok je o stanju u BiH govorila ekonomista Svjetske banke u BiH Sandra Hlivnjak.

Hlivnjakova je podsjetila da su majske poplave u prošloj godini negativno uticale na ekonomski razvoj BiH, ali da ova zemlja ipak krajem godine ostvarila realni ekonomski rast po stopi od 0, 8 odsto, a da prognoze za narednu i 2017. godinu govore o rastu od 2,3, odnosno 3,1 odsto.

Prema njenim riječima, prognoze za brži ekononomski rast za BiH u narednoj godini zasnivaju se na poboljšanim ekonomskim aktivnostima u sektorima građevinarstva i industrijske proizvodnje, dok je stanje u poljoprivrednoj proizvodnji u BiH i dalje nezadovoljavajuće.

Ona je navela da međunarodne finansijske institucije ni od koga u BiH nisu tražile bilo kakvo povećanje akciza, odnosno dodatnih nameta, ističući da "novi nameti nisu preporučljivi".

Među preporukama Svjetske bane za BiH naveden je nastavak ekonomskih reformi, usmjeravanje socijalnih izdvajanja za najugroženije kategorije stanovništva, suočavanje s fiskalnim i demografskim izazovima, poboljšanje poslovnog okruženja, izrada strategije upravljanja dugom, te unapređenje fiskalne koordinacije.

Govoreći o situaciji u regionu, Goldstein je konstatovala da zapadni Balkan u ekonomskom smislu raste, što je ocijenila kao dobar znak, tim prije jer se radi o pokretanju javnih investicija, a ne o "vladinoj potrošnji".

On je navela da rizike na putu bržeg realnog rasta regiona predstavljaju niske cijene nafte za neto uvoznike, povećanje kamatnih stopa u SAD, usporavanje rasta u Kini, migracije i zatvaranje granica itd.

"Za brži ekonomski rast neophodne su reforme, tako da države moraju imati ekonomske i socijalne amortizere da ublaže ekonomske šokove", poručila je Goldstein.

Koautor izvještaja Gallina Vincelette ponovila je da se ekonomija u regionu oporavlja i raste, a da su javne investicije ključni pokretači ekonomskog rasta.

Odgovarajući na pitanja o migrantskoj krizi, predstavnici Svjetske banke su ocijenili da je riječ o krizi za ljude koji su pobjegli od nasilja u svojim državama i usudili se na istorijska putovanja, kao i da je Svjetskoj banci stalo do tih ljudi.

"Svjetska banka spremna je da podrži fiskalne troškove Srbije i Makedonije, s obzirom da je riječ o dvije najtranzitnije države za migrante", potvrdila je Goldstein.

Vincelette je navela da loši, odnosno nenaplativi krediti u regionu iznose oko 15 odsto, a razlozi za to su nemogućnost naplate, neefikasnost pravosuđa, loša bankarska politika itd.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital