TI BiH dobio spor protiv Agencije za bankarstvo RS i u predmetu Banka Srpke

05.07.2016. 08:31 / Izvor: Akta.ba
TI BiH dobio spor protiv Agencije za bankarstvo RS i u predmetu Banka Srpke

Agencija je odbila dostaviti tražene informacije pod objašnjenjem da se radi o poslovnoj tajni.

Ovo je ukupno treća tužba koju je TI BiH dobio zbog nedostavljanja podataka o stanju u bankarskom sektoru u Republici Srpskoj.

Okružni sud u Banjaluci usvojio je tužbu Transparency International u BiH (TI BiH) protiv Agencije za bankarstvo Republike Srpske zbog skrivanja informacija o radu Banke Srpske.

TI BiH je tražio kopiju izvještaja vanjskog revizora za 2013. i 2014. godinu, posebno traženo mišljenje vanjskog revizora ukoliko postoji, kao i sve ostale informacije o mjerama koje je Agencija kao kontrolni organ preduzela prema Banci Srpske.

Agencija je odbila dostaviti tražene informacije pod objašnjenjem da se radi o poslovnoj tajni. Ovo je ukupno treća tužba koju je TI BiH dobio zbog nedostavljanja podataka o stanju u bankarskom sektoru u Republici Srpskoj koji je pod povećanom lupom javnosti još od zatvaranja Bobar banke.

Banka Srpske je druga banka kojoj je u posljednje dvije godine oduzeta dozvola za rad, a Agencija za bankarstvo nikada nije javno objasnila svoj rad i zašto nisu korišteni nadzorni i preventivni mehanizmi.

TI BiH će u novom postupku zahtjevati od Agencije konačno dostavljanje informacija kako bi se javnost napokon upoznala sa radom nadzornog tijela u periodu prije zatvaranja propalih banaka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital