Tuzlanski kanton naplatio od koncesija koliko svi ostali kantoni zajedno

01.08.2017. 08:56 / Izvor: BHRT
Tuzlanski kanton naplatio od koncesija koliko svi ostali kantoni zajedno

Prihodi Tuzlanskog kantona od naplate koncesionih naknada iznose oko 5,6 miliona maraka godišnje.

Prihodi Tuzlanskog kantona od naplate koncesionih naknada iznose oko 5,6 miliona maraka godišnje, više nego svih ostalih kantona zajedno u Federaciji koji imaju naplatu od 5,1 milion, javlja BHRT. 

Pored toga što taj kanton važi kao jedan od najbogatijih, pogotovo rudnim bogatstvima, mineralnim ležištima i vodom, čini se da je i daleko najorganizovaniji u segmentu dodjela koncesionih ugovora i njihovih naplata. 

Punionica flaširane vode Bistrik iz Devetaka iz Lukavca, koja postoji od 2005. godine, koncesioni ugovor sa Vladom TK potpisala je prije dvije godine i od tada bilježi porast prodaje flaširane voede. U prošloj godini prodali su oko 800.000 litara, dok se u ovoj godini očekuje promet od 1,1 milion litara flaširane vode. 

"Imamo efekte od sklapanja koncesionog ugovora u smislu povećane prodaje. U posljednje dvije godine naša prodaja se povećava do 30 posto, 
a prethodno smo imali porast od 5-6 posto. Primjećujemo da ima efekta od koncesije. Više smo zastupljeni u medijima, navodi se da smo ovlašteni distributer i da koristimo prirodna bogatstva BiH. To su domaći potrošači prepoznali kao domaći brand i više nas konzumiraju. Samim tim više i prodajemo
", kazao je Miralem Gasal zamjenik direktora firme Papago, koja je proizvođač vode Bistrik. 

Prema izvještaju o radu Komisije za koncesije TK , najviše koncesija, čak 20, odnosi se na korištenje vode, zatim slijedi eksploatacija krečnjaka sa 9 koncesija, te eksploatacija kvarcnog pijeska sa tri. Četiri koncesije odnose se na manje hidroeenergetske objekte, a samo tri za korištenje uglja - dvije za mrki i jedna za lignit. 

Prihod od koncesija je projektovan na oko 5,6 miliona KM, što je za oko 0,5 miliona KM više nego od svih ostalih kantona zajedno u Federaciji.  Iako su prihodi najveći od rudnika, koji su i najveći dužnici, očigledno je da ovaj kanton ima najbolju strategiju o dodjeli koncesija u BiH. 

Ministar finansija TK Jakub Suljkanović kaže za BHT da je Tuzlanski kanton, kad je u pitanju prihod od koncesija lider na području Federacije i u smislu fakturisanog iznosa prihoda i u smislu naplate koncesija. Dvadeset posto prihoda od naplaćenih koncesija ide Kantonu, a 80 posto lokalnoj zajednici na čijem teritoriju se nalazi resurs koji je predmet koncesije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital