Usvojen izvještaj o programu postinvesticione podrške investitorima

13.09.2017. 09:10 / Izvor: Akta.ba
Usvojen izvještaj o programu postinvesticione podrške investitorima

U izvještaju je istaknuto da 52,8 odsto kompanija planira nova ulaganja u iznosu od 407,3 miliona eura reinvesticija

Savjet ministara BiH usvojio je izvještaj o Programu postinvesticione podrške investitorima /Aftercare program/, koji je predložila Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH - Fipa za prošlu godinu sa preporukama za poboljšanje poslovnog okruženja u BiH.

U okviru Afterkar programa, Fipa je u prošloj godini posjetila 55 kompanija, a njeni službenici su obavili 520 posjeta kampanijama u BiH u periodu od 2007. do januara 2017. godine, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

U izvještaju je istaknuto da 52,8 odsto kompanija planira nova ulaganja u iznosu od 407,3 miliona eura reinvesticija, a 69,8 odsto kompanija planira povećanje zaposlenosti u naredne tri godine. 

Preporuke Fipe za nivo BiH odnose se na unapređenje stanja u više oblasti, koje su ocijenjene kao važne za investitore, uključujući carine i carinsku politiku, poslovanje u slobodnim zonama, akcize, javne nabavke, kretanje radne snage, boravak i zapošljavanje stranaca, elektronsko poslovanje, tržište radne snage, energetiku, te međunarodne i bilateralne odnose. 

S ciljem realizacije preporuka za poboljšanje poslovnog okruženja u BiH Savjet ministara BiH poziva sve nadležne institucije da nastave aktivnu saradnju sa Fipom, koja uključuje i razmjenu podataka, organizaciju sastanaka i druge oblike saradnje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital